Ердоган положи клетва като държавен глава на президентска Турция

 

Реджеп Ердоган положи клетва като президент на Турция пред парламента. С този акт страната официално преминава от парламентарна към президентска форма на управление след проведения на 16 април 2017 г. референдум, информира „Ройтерс“.

Ердоган, който доминира в турската политика през последните 15 г., твърди, че новите пълномощия са от изключителна важност за насърчаване на икономическия ръст, гарантиране безопасността на страната след неуспешния опит за преврат през 2016 г. и конфликтите в Сирия и Ирак.

Снимка 367384

Източник: ЕПА

Като президент, заклевам се в честта и почтеността си пред великата турска нация и историята й да работя с цялата си власт за закрила и възхваляване славата и честта на Република Турция, каза Ердоган пред парламента, докато полагаше клетва.

Въвеждането на нова президентска система е най-голямата реформа в управлението от установяването на Турция за република преди близо век след разпадането на Османската империя.

Премиерският пост се премахва и сега президентът ще може да избира кабинета си, да управлява министрите и да уволнява държавни служители – всичко това без одобрението на парламента.

Опонентите на промените алармират, че страната се насочва към авторитаризъм.

По-късно днес се очаква Ердоган да съобщи новия кабинет от 16 министри. Той ще направи това след церемония в президентския дворец, на която ще присъстват 7000 гости. На събитието са поканени президентът на Венецуела Николас Мадуро, руският премиер Дмитрий Медведев, унгарският премиер Виктор Орбан и други.

Няма големи световни лидери в списъка с имената на 50 президенти, премиери и други гости.

Турски медии съобщават, че българският президент Румен Радев е единственият държавен глава на държава от ЕС, който присъства на церемонията. Поканени са президентите на Грузия, Македония, Молдова, Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово, България, Венецуела, Пакистан, Киргизстан, Судан, Гвинея, Замбия, Сомалия, Мавритания и други. Бившите премиери Силвио Берлускони и Герхард Шрьодер са сред гостите.

След церемонията по встъпване в длъжност Ердоган посети Аниткабир – мавзолея на основателя на Турската Република Мустафа Кемал Ататюрк. След това събитието ще продължи в президентския дворец.

Ердоган спечели президентските избори на 24 юни с 52,59%.

 

Източник:news.bg

 

Comments are closed.