Преди близо две години Европейската комисия излезе с първо предложение за изменение на законите за авторското право в дигиталната ера.

Лобирането преди гласуването беше ожесточено. Повечето политически групи в Европа са разделени.

Директивата за авторското право в ЕС, която има за цел защита на интелектуалната собственост на автори в интернет, е критикувана, тъй като може да доведе до забрана на съдържание в интернет.

Член 13 от директивата, който е отхвърлен от евродепутатите, гласи, че онлайн медия ще бъде подведена под отговорност, ако нейни потребителикачат или публикуват нелицензирано съдържане, включително снимки, видео, кодове и музика.

Законопроектът е остро критикуван от основателя на „Уикипедия“ Джими Уейлс и други.

Директивата принуждава онлайн платформи като Google и Facebook да споделят приходите си с притежателите на авторско право и по-добре да контролират сайтовете си, но критици предупреждават, че ще засегне свободата на словото и иновациите.

Двата ключови компонента са Член 11, наричан „данък линк“, който принуждава новинарските агрегатори и търсачките да плащат на авторите за показването на откъслечни новини или линкове до новини на други сайтове, и Член 13, който задължава „ъплоуд филтри“ на онлайн платформи да предотвратяват незаконно разпространение на защитени авторски материали.