Емил Караниколов: Вече усещаме рекет към държавата от “Емко“

Емил Караниколов Снимка БНТ

 

 

Лицензът беше спрян поради нарушение на закона. И то не формални, а такива, които застрашаваха сигурността на населението и на работещите в завода, заяви в „Денят започва” на БНТ икономическият министър Емил Караниколов.
„Дружеството не притежава достатъчен брой складове, в които да прибере продукцията си и около 100 контейнера с готова продукция не бяха прибрани в складове, а стояха на производствената площадка”, каза Караниколов.

„Лицензът беше върнат, тъй като бяха отстранени нередностите, които водят до пряка опасност за населението и работниците. Контейнерите бяха изнесени и в момента се намират на пристанище Бургас. Тази продукция вече може да бъде изнасяна в чужбина. За продукцията има интерес и те могат да я продадат. Не знам защо продължават протестите в такъв случай. Вече усещаме някакъв рекет към държавата”, заяви Караниколов.

Министърът подчерта, че няма специално отношение към нито едно дружество във военнопромишления комплекс. Оръжейният търговец „Кинтекс“ е прекратил договорите си с „Емко“ и е подписал такива с ВМЗ „Сопот“, за да обезпечи собствените си договори с трети страни-потребители. Въпросът е защо държавното дружество „Кинтекс“ е сключило договор с по-скъпа частна компания, подчерта Караниколов.

Надявам се до края на годината икономическият растеж и ръстът на БВП да достигнат 4%. Ръстът на доходите се доближава до 10%. Мисля, че се справяме добре. Ще предложим и мерки, които да насърчат инвеститорите, каза още Емил Караниколов.

 

Comments are closed.