Елена Поптодорова: Официално ударът беше срещу Асад, но фактически беше срещу Русия

 

 

„Мисля си, че този удар, както беше насочен публично срещу Асад, но всъщност бе предназначен за Русия“, заяви в ефира на Нова телевизия бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

„Говорейки за Сирия, ние всъщност говорим за Русия и така ще продължи. Мисля, че трябва да има действие в самата Сирия.

Според мен ще има действие от страна на Асад, той има да върши още работа у дома и не е изчистил цялата територия на Сирия от неговите противници. Това може да стане само по военен път“,заяви Тодорова.

„Химическото оръжие е много зловещ символ на разправа. Асад не е спрял да бомбардира. С химическа атака искаш пълно овладяване на територия. Сигурно ще има пауза за прегрупиране“, смята още тя.

„Това, което видяхме, не беше режисирано, но беше стиковано. При липсата на такава стиковка можеше да се стигне до едно избухване на регионална война. Според мен руснаци и американци са се договорили.

И ударът преди 1 година също беше дискретно уточнен, за да няма отстреляната страна причини да отвръща с по-голяма мощ.

Има разговори на ниво генерални щабове, които трябва да уреждат всякакви неочакваности“, каза още тя и обобщи: „Бих искала да мога да кажа „Край, това беше“.

Този удар обаче нищо не реши. По сведения на експерти, разрушенията не са големи. Стана дума за посредничество. Така както се договарят военно-техническите параметри на военните удари, то по този начин вървят и политически сондажи. Ердоган вече е совалка между Тръмп и Путин.“

 

Comments are closed.