Ексшефът на еврейската спец.-служба “НАТИВ“: Асад победи и САЩ са безсилни

 

 

Американците повече не говорят, че Башар Асад трябва да бъде свален от власт. Побеждавайки с помощта на Русия, сирийският президент сега може самостоятелно да решава проблемите в страната си

Това твърди бившият шеф на израелската специална служба “Натив” – политическият аналитик Яков Кедми

Владимир Путин заяви, че краят на военните действия в Сирия е близо и че скоро основните огнища на терора ще бъдат неутрализирани и тези територии ще бъдат освободени. След това ще започне политическият процес.

Все още огнищата на терора не са ликвидирани, има какво още да се доработва. В Сочи според Кедми е имало две срещи. Едната – на началниците на генералните щабове, които обсъждали по-нататъшните крачки по завършването на контратерористичната операция. Вероятно става дума според него за проблемите в Идлиб. В операцията по освобождаването му участват и турски въоръжени сили и други страни. На източния бряг на Ефрат пък се намират иранското и кюрдското опълчение. Обсъждан е въпросът как да бъде приключено с терористите и какво да се прави на източния бряг на Ефрат, където се намират основните нефтени залежи на Сирия.

Според Кедми най-важното след една война е как да се премине към процеса на политическо урегулиране. И е разумна крачката, предприета от руския президент, да го довърши, и в преговорите ще участват и Турция, и Иран.

В Сочи Путин проведе серия от разговори – като се започне от Катар, след това – с Йордания, САЩ и Саудитска Арабия. Вероятно и с Египет. Това беше серия от консултации с всичките страни.

Онова, което Башар Асад обсъди с руския президент, вероятно ще бъде използвано от руската страна по-ефектино в другите преговори, смята Кедми.

Асад е политик, който победи в тази тежка война, с помощта на съюзниците, но това няма да доведе до отслабване на неговото политическо положение. Въпреки проблемите, които днес съществуват в Сирия, и грешките на сирийския президент, той е победител във войната и има всичките шансове да остане на власт. Като победител и като единственият реален политически деец, който може днес да управлява Сирия.

Русия е права, като твърди, че Сирия сама трябва да определи бъдещето си.

Руските войски няма да напуснат Сирия. Те влязоха в страната с много точна цел – да остане военноморската база, която ще бъде преустроена във военновъздушна база, база на ВКС. Но пребиваването на руските войски ще бъде свързано не с онова, което се случва в Сирия, а със стратегическите глобални интереси на Русия.

Русия е напълно удовлетворена от това, че помогна на Сирия да се разправи с терористичните движения. Сега нейните основни усилия ще бъдат насочени към това да сведе до нулата всичките опити на силите извън Сирия да играят на сирийската арена.

Сега е маловажно какво говорят американците, смята Яков Кедми. Те в момента нямат никаква възможност да повлияят на онова, което се случва в Сирия. Но те ще се опитват нещо да направят, както иранците и турците, пък и Саудитска Арабия.

Русия присъства в Сирия, за да помогне на сирийците след края на военните действия да се справи с всичките външни провокации – турски, ирански или американски.

 

 

Издателство “Распер”

 

Comments are closed.