Европейски лидери обсъждат център за бежанци в Европа, но извън страните от ЕС

 

 

Европейски лидери преговарят за създаване на център за предоставяне на убежище в Европа, съобщава „Ройтерс“.

Датският премиер Ларс Локке Расмусен коментира, че е в разговори с други европейски лидери обсъждат създаването на лагер за бежанци с отказано убежище в страна на континента, но извън Европейския съюз.

Германия, Холандия и Австрия са сред правителствата, участващи в дискусиите, и Расмусен се надява, че първоначален пилотен проект може да проправи пътя за нова европейска система за предоставяне на убежище, в която ще има по-голям контрол, отколкото в сегашната система.

„Аз съм оптимист. Въз основа на моите дискусии с други европейски лидери и на диалога, който се случва на официално ниво очаквам, че ще можем да направим първата стъпка тази година„, коментира той.

Разговорите се провеждат директно между европейските правителства, а не в рамките на ЕС, допълва Расмусен.

„Честно казано, това би било в страна, която не е в списъка на предпочитаните дестинации на мигрантите или на трафикантите„, обясни той.

Датският прием на лица, търсещи убежище, избягали от война и размирици в Близкия Изток и други региони, спада до малко над 1000 през първите четири месеца на тази година, от над 21 000 през 2015 г.

В сравнение със съседите си Германия и Швеция, Дания по принцип предоставя по-рядко убежище в сравнение с размера на населението си.

Расмусенотказва да коментира, кои страни са подходящи за един такъв лагер, но подчерта, че ще е място, което не е „особено привлекателно“ за трафикантите.

 

 

Източник:БГНЕС

 

Comments are closed.