Европейският парламент обсъжда промените на правилата за превозвачите, те готвят протести

 

 

Комисията по транспорт на Европейския парламент ще обсъди промени в правилата за работата на дружествата за международни пътни превози.

Български превозвачи имат готовност за протест пред Европейския парламент. В организацията на протеста се включват още унгарци, поляци. Става дума да 120-150 хиляди български семейства, чиито глави на семейства работят това. Усилен труд, трудна работа, но хората си изкарват парите с труда си, заяви Ангел Джамбазки.

Промените предвиждат международните водачи да могат да имат у дома или на друго място по техен избор поне една седмична почивка или една седмична почивка от повече от 45 часа, след всеки четири последователни седмици.

Въвежда се определение за „дом“ на водача – там, където той е регистриран по адрес в държава от ЕС. Водачът ще трябва да съобщава месец предварително на своя работодател, ако ще ползва почивката си на място, различно от дома си (частен имот по избор). Когато водач избере да се върне за почивка у дома, работодателят ще трябва да му предоставя средства за това.

По желание на водача дневните почивки ще може да бъдат ползвани в превозното средство, ако то разполага с подходящи условия за спане за всеки водач и превозното средство е неподвижно.

Постепенно ще бъдат намалени разликите в размера на глобите в ЕС за еднакви провинения на международните водачи.

ЕП отчита, че най-често срещаните нарушения са свързани с времето за почивка, почивките по време на работа, воденето на дневник за времето на управление и времето за управление.

Предвижда се обособяването на охраняеми паркинги за почивка по международните пътища, които ще бъдат обозначени, сертифицирани и ще отговарят на много условия, включително за достъп до тоалетна, вода, душове, храна и безжичен интернет.

Предлага се въвеждането на записващи устройства със спътникова връзка, които ще записват часовете на работа и почивка, както и държавите, през които превозното средство е преминало в камионите за международни превози. Службите за проверка ще могат да разчитат данни от устройствата от разстояние, а устройствата ще трябва да съхраняват данните по два месеца.

 

Comments are closed.