Европейска титла по бадминтон за България

 

 

Габриела и Стефани Стоеви са новите европейски шампионки по бадминтон при женските двойки. Сестрите от Хасково спечелиха най-значимата титла в своите кариери, след като на финала на първенството на континента в Уелва (Исп) разгромиха френския дует Ане Тран и Емили Лефел с 2:0 (12, 10) само за 42 минути игра на корта. Това бе шеста победа за българките от шест мача срещу тези противнички, които са №33 в света. А титлата им е въобще първа за България на такова ниво в бадминтона.

Стоеви, с треньор Михаил Попов, бяха най-високо поставената в световната ранглиста двойка (№12), след като водачките в схемата и №2 в света Камила Ритер-Юл и Кристина Педерсен (Дан) се оттеглиха точно преди състезанието заради „лични причини“ на Ритер-Юл. Така титлата, която датчанките спечелиха на последните 4 първенства, бе овакантена и Стефани (22 г.) и Габриела (23 г.) се възползваха максимално от този шанс, като в петте си двубоя не дадоха дори и един гейм на своите съпернички. Най-много точки в един гейм – 18, те допуснаха на полуфинала срещу поставените под №3 датчанки Майкен Фругаард и Сара Тигесен, но се наложиха също с 2:0 (10, 18).

Медалът е втори за сестри Стоеви от европейски първенства (миналата година в Колдинг (Дан) те загубиха финала срещу Ритер-Юл и Педерсен) и общо трети за България на тези форуми (третото отличие е бронзово – на Линда Зечири при жените в Карлскруна (Шв) през 2012 г.). Освен първата в историята европейска титла за България в бадминтона, двойката има още една – от Европейските игри в Баку`15, но тогава турнирът не бе с ранг на еврошампионат.

„Да чуеш българския химн и да видиш българското знаме най-отгоре пред всички други е едно невероятно изживяване! – написаха българките на стената си във Фейсбук. – Шампиони сме! Дори и думите не могат да покажат как се чувстваме в този момент. Никога не се отказвай от мечтите си, защото имаш ли сърце и страст те ще станат реалност! Искаме да благодарим на нашия треньор Михаил Попов за невероятната му помощ и че никога не ни остави да се откажем, когато ни беше трудно. На невероятното ни семейство, което винаги е до нас независимо от всичко. На клуба ни IMBC92 за невероятната подкрепа, на нашия физиотерапевт за невероятната помощ тази седмица и едно голямо благодаря на всички вас, които ни подкрепяте и вярвате в нас!“.

 

Comments are closed.