Еврокомисар Вера Юрова: Не трябва да има потребители от втора класа в ЕС. Лично ще се заема!

 

 

Не трябва да има потребители от втора класа в ЕС. Това каза на пресконференция европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете – Вера Юрова по време на международен форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС на тема „Двойни стандарти при храните в ЕС: къде сме и как да решим проблема на Европейско ниво“, който се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, под патронажа на премиера Бойко Борисов.

„Благодаря за организацията на тази среща. Желаем европейските потребители да виждат справедливостта на Европа. Аз съм майка и баба и двойният стандарт никак не ми харесва и съм изключително разочарована. Не трябва да има потребители от втора класа в ЕС и за да се въведе справедливост, се намесвам лично, за да се преустановят тези дискредитиращи практики“, заяви Юрова, цитирана от „Фокус“. „Организирах няколко отдела в комисията и предложихме решения, които да могат да се приложат веднага.

Г-жа Манолова предложи един пакет, така че да се реши този проблем. Там се заявява, че потребителите трябва да вярват, че продуктите предлагани под същата марка са еднакви в различните държави-членки“, добави тя. Според нея, ако това не е така, то е незаконно и несправедливо.

„Ще се налагат стриктни наказания. Това уточнение ще бъде ясен сигнал за търговците и за всякакви похвати и заблуда на потребители. Искам да призова всички заинтересовани институции да ни помогнат този текст да бъде въведен по-бързо и приложен адекватно. Изработили сме план, който да предостави основните принципи за прозрачност и приобщаване на различните държави-членки. Ако има различия, източникът им да бъде изяснен. Ще се събират категорични и авторитетни доказателства. За да се тества този хармонизиран подход, държавите членки ще въведат една кампания“, обясни Юрова.

Тя подчерта, че ЕК категорично се наема да преустанови практиката на двоен стандарт при продуктите.

 

 

Comments are closed.