Д-р Хасан Адемов: В социалната политика няма как да има лични мнения. Може да последва взрив!

 

 

Класът за прослужено време е гаранция, че заплатите, макар и малко, растат, независимо от желанието на работодателя. За това бе категоричен бившият социален министър д-р Хасан Адемов, който сега е депутат от ДПС и председател на социалната комисия в парламента.

В социалната политика не може да има лични мнения, критикува той изразената позиция на мицепремиера Валери Симеонов, че класът трябва да отпадне. В сряда Симеонов призна, че е изразил лична позиция, защото „идвал от бизнеса, а не от приют за безработни“.

Д-р Адемов изтъкна, че подобни становища, изказани прибързано, могат да доведат до взрив в социалните отношения. И посочи, че присъствието на „Обединени патриоти“ в кабинета създава проблеми.

Разговорът в студиото на БТВ бе по време, когато на „Дондуков“ 1 премиерът Бойко Борисов разговаряше с представители на синдикатите и работодателите по темата за класа. Ще стане както обикновено, премиерът ще вземе окончателното решение и ще омиротворява, смята д-р Адемов.

Няма последователна политика по доходите, работи се на парче, изтъкна шефът на социалната комисия в парламента. Той коментира исканията на полицаите за увеличаване на доходите. Само в Албания заплатите са под българските, каза той.

70% от работещите в България получават под средната заплата, посочи той. Намаляването на безработицата се дължи не само на заетите, но и на емиграцията, смята той. Според д-р Адемов някои работодатели са осъзнали, че трябва да се повишават доходите.

 

Comments are closed.