Държавата поема изграждането на тол системата

 

 

Държавата ще изгражда тол системата по магистралите у нас. За целта ще бъде създадено държавно предприятие, а целта е системата да заработи в най-кратки срокове, заяви шефът на АПИ Дончо Атанасов.

По думите му тол системата ще бъде първата, която ще се самофинансира и няма да разчита на бюджетни средства. Атанасов обаче отказа да отговори откъде ще дойдат парите за изграждането й. След като заработи системата очакваните от нея приходи за ремонт на пътища се очаква да достигат до 1 милиард лева годишно.

Надявам се жалбите и обструкциите, които се правят, за да не стартира тол системата, да са приключили и в рамките на 2018-2019 година вече тя да акумулира средствата, които са необходими за възстановяването на републиканската пътна мрежа. Имайте предвид,  че около 6000 км са в безкрайно лошо състояние, категоричен беше инж. Дончо Атанасов.

Стартът на ТОЛ системата се бави вече 2 години, заради непрестанното обжалване на обществената поръчка за избор на изпълнител. Очаква се изграждането й да струва около 200 милиона лева и да въведе по-справедливо заплащане за преминаване на тежкотоварните автомобили през магистралите на страната. Идеята за въвеждането на такси на база големината и километрите, които изминават ТИР-овете, датира от 2015 година. На следващата бе обявена и обществената поръчка за изграждането на ТОЛ системата. Заради десетките жалби и обжалвания по нея, преди месец Министерството на регионалното развитие и благоустройството се закани да сезира компетентните органи и да внесе насрещен иск за пропуснати ползи.

Тогава министър Нанков уточни, че са внесени 6 оферти за участие в процедурата, а пред Комисията за защита на конкуренцията са образувани общо 14 производства по жалби срещу актове, действия и бездействия на възложителя, докато пред Висшия административен съд са образувани 11 производства по актове на КЗК. Той отбеляза, че пътният сектор у нас се издържа основно от лекотоварните автомобили, но целта е чрез внедряването на новия модел за събиране на такси да се създаде устойчива и самофинансираща се пътна инфраструктура.

Припомняме, в събота премиерът Бойко борисов заяви, че след като 2 годинине можем да започнем тол системата и на ден губим по 1,5 млн. лв. и ако в понеделник не стартира след 2-годишни „кански усилия“, държавата ще направи тол системата.

Припомняме, в началото на годината като едно от първите си действия като новоизбран президент Румен Радев се обяви против възобновяване на процедурата за възлагане на обществена поръчка за тол таксите.

В профила си във фейсбук Радев информира, че от съобщение на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“ от 29 декември 2016 г. става ясно, че е възобновена процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т.  Това беше и едно от първите явни противоречия между премиера, тогава втори мандат и в оставка, Борисов и новия държавен глава.

На 18 май обществената поръчка бе възобновена от АПИ, за да бъде прекратена отново само дни по-късно – на 22 май заради подадени на 19 май три жалби.

 

 

Comments are closed.