Доналд Туск: Няма план Б за Западните Балкани! Те са приоритет!

Снимка Кадър „Канал 3″

 

 

Интеграцията на Западните Балкани е върховен приоритет за Европейския съюз. Западните Балкани са интегрална част от Европа. Те са част от нашата общност. Няма план Б.

Това заяви на пресконференцията след историческата среща ЕС – Западни Балкани председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Като своеобразен домакин на срещата той взе думата пръв на пресконференцията.

Благодаря за чудесното българско гостоприемство, каза в началото на словото си Туск. Впечатлен съм от ефикасността и прецизността ви, добави той.

ЕС ще поддържа сделката с Иран, докато Техеран се съобразява с нея, добави Туск. И отбеляза, че и по въпросите, свързани с търговията със САЩ е постигнат единен подход.

Не е проблем, когато Иран се държи непредсказуемо, проблем е когато най-добрият ти приятел е непредсказуем, каза по адрес на САЩ председателят на Европейския съвет.

„Иран ни е нужен като партньор. В наш общ интерес е да имаме реален контрол върху този процес. Проблемът е, ако най-добрият ти приятел е непредсказуем. Това не е шега, защото това е същността на проблема ни с нашите приятели отвъд океана. Мога да се съглася с президента Тръмп, че непредсказуемостта може да бъде много важен инструмент. Непредсказуемостта е последното нещо, от което имаме нужда. Нямаме никакви илюзии и високи очаквания от Иран, но имаме най-високи очаквания към Вашингтон“, бяха точните думи на Доналд Туск.

„Имаме нужда от по-малко капризи и по-последователен подход от последните 3 – 4 месеца. Говорим за всеки аспект от геополитиката. Надявам се, че нашето единство във всеки аспект е основното ни оръдие не само срещу опонентите, но и с приятелите и показахме и вчера, и днес, че сме в състояние да имаме едно ново качество на единство във все още 28-те членки на ЕС. По такъв сложен въпрос като този с Иран, следва да вярваме, че все още можем да говорим за общата ни програма. Това е не само американска, но и европейска обсесия“, продължи Туск.

„Европа е достатъчно голяма и силна, за да осинови и приеме проекта на разширяване със Западните Балкани с всичките проблеми и последствия“, каза в отговор на журналистически въпрос Доналд Туск. „Исторически, географски, като манталитет, като култура, този регион е част от Европа. В това отношение трябва да има съответно и политически последствия“, продължи той. Но отбеляза: „Ние днес не се правихме, че всичко е ясно и просто. Има скептицизъм в Европа, когато става въпрос за разширяване по различни причини. Но разширяването е политически феномен. Нямам съмнение, че ще бъдем свидетели и в бъдеще на определени проблеми, спорове, но процесът, тенденцията е абсолютно ясна. Всички 28 колеги, ръководители и вчера и днес бяха наясно, че говорим за европейската перспектива на региона. Нашето намерение не е да разваляме този процес, като предлагаме нещо нереалистично, като бърза писта или нещо такова.“

Според Туск обаче трябва да се оцени целият проблем в правилните му пропорции. Бившият премиер на Полша и председател на Европейския съвет на практика възрази на премиера Бойко Борисов. Борисов отбеляза, че като територия шестте страни от Западните Балкани са колкото Словакия, а като население – по-малко от Румъния.

„Когато се стигне до проблемите на глава от населението обаче, може да се окаже, че по този показател Западните балкани са повече от Франция и Германия взети заедно“, добави Туск.

„Затова трябва да бъдем последователни и да внимаваме в своите обещания. Днес за всички е ясно, че това беше една следваща, много сериозна и важна стъпка в европейския път на целия регион“, каза в заключение председателят на Европейския съвет.

 

Comments are closed.