Доналд Тръмп обяви, че САЩ излизат от ядрената сделка с Иран

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви във вторник, че САЩ се оттеглят от международната ядрена сделка с Иран и заяви, че Вашингтон ще върне санкциите срещу Ислямската република, предава AFP, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Иранската сделка е дефектна в сърцевината си“, заяви Тръмп в телевизионно обръщение от Белия Дом.

„Днес обявявам, че САЩ ще се оттеглят от ядрената сделка с Иран“.

Той подчерта, че Техеран е водещият световен спонсор на тероризма и разкритикува влиянието му в региона на Близкия Изток.

Преди това Кремъл предупреди, че „може да се създаде много сериозна ситуация“ ако САЩ излязат от ядрената сделка с Иран, пише американското издание Washington Examiner.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви също пред репортерите, че излизане на Вашингтон от СВПД (Съвместният всеобхватен план за действие) за иранската ядрена програма ще донесе „неизбежни драстични последици“.

Песков уточни, че позицията на Русия „съвпада изцяло с позицията на лидерите от европейските столици, които също не са привърженици на отмяната на основополагащия документ“, според цитата на The Washington Post.

Американското издание припомня, че американският държавен глава отдавна критикува СВПД и го определя като „най-лошата сделка договаряна някога“, като по време на предизборната си кампания обеща да го отмени. Споразумението бе договорено през 2015 година, докато в Белия Дом президент беше Барак Обама.

Срокът, който президента сам си постави, за решение по казуса, изтича в събота, но в понеделник Тръмп обяви, че ще озвучи решението си в 22:00 българско време във вторник. На посещение при американския президент бяха президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел, които застъпват позицията, че споразумението трябва да бъде запазено.

Според анализатори, световните пазари ще реагират с повишаване цените на нефта.

 

Comments are closed.