Данаил Кирилов категоричен: Падне ли давността, няма да разваляме приватизационни сделки

 

 

Корнелия Нинова е един от активните участници в мениджмънта на държавни дружества и дружества, които са приватизирани чрез работническо-мениджърската приватизация. Ако падне давността за престъпления при приватизацията, би следвало и Корнелия Нинова да бъде разследвана. Това заяви пред „Денят започва” на БНТ Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия.

„Не мога да кажа дали конкретно сделката за Техноимпекс е била разследвана. Нямам такива конкретни данни. Но при всички случаи, където имахме работническо-мениджърска приватизация, у хората останаха крайно установени убеждения за несправедливост. Спомняте си каква бе привилегията при РМД-приватизацията – плащането да бъде разсрочено за 10 години. При такъв кандидат, никой кешов платец не спечели”, заяви Кирилов. Той зададе и следните въпроси в ефир: „Моля да се запитаме колко загуби Сребърният фонд? Колко загубиха работниците и служителите в приватизираните чрез РМД-та търговски дружества? Как беше прехвърлено обратно и изкупувано това участие? С насилие на приватизатора или с търговски измама или с други нечисти способи”, каза шефът на правната комисия.

От думите му се разбра, че ако давността за престъпление, извършени по време на приватизацията отпадне, ще се търси наказателна отговорност, но няма да се развалят сделки. „Няма пряка и задължителна последица за самата приватизационна сделка. Рядко ще се случва да има разваляне на сделката”, каза Кирилов. По думите на Кирилов досега приватизацията не е разследвана ефективно, защото съдилищата умишлено са гледали да приключат колкото се може по-бързо делата си.

Давността ще важи за сделките от 1992-2017. „В момента са разпродадени всички държавни и общински дружества. Останали са 20-ина, които са със стратегическо значение, за които законодателят едва ли ще промени становището си. Ако пък се случи, давността е достатъчна”, каза народният представител.

За промяната в основния закон ГЕРБ имала подкрепата засега на всички ПГ без БСП. „С тези гласове от първия път промяната няма да стане. Но ще ни стигне за второто отложено гласуване, когато конституцията позволява да се приеме с 2/3 от гласовете. Това означава отлагане с два месеца”, поясни Кирилов.

 

Comments are closed.