ГСДП може да провали миграционната сделка на Ангела Меркел

 

 

Германският канцлер Ангела Меркел може и да е убедена, че е сложила край на спора с консервативния баварски Християнсоциален съюз (ХСС), който постави под заплаха от разпадане нейната коалиция, но компромисното решение за затягане на граничния контрол не бе прието добре от другата партия в германското правителство – Германската социалдемократическа партия, пише немската редакция на електронното издание The Local, цитирана от Агенция „Фокус“.

Външният министър на страната Хайко Маас не може да си проправи път към асансьора на Бундестага в 07:25 в сряда. Следващата извънредна среща на социалдемократите е неизбежна и депутатите от партията са се забързали към нея, пише изданието.

„Тук е като в затворен транзитен център“, шегува се една жена. „Но дори няма възможност да избягаме в Австрия“.

Мартин Шулц, лидерът на ГСДП от преди провала на левичарите на септемврийските избори, прави гримаса. От своя страна Маас пък изобщо се прави, че не е чул нищо. Ситуацията е сериозна – яростта се надига в лявоцентристкия коалиционен партньор, коментира The Local.

В понеделник, след няколко седмици на ожесточена конфронтация, другите две партии в управляващото мнозинство – Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и ХСС – постигнаха компромисно споразумение за бежанците, които преминават германската граница. Но сделката бе сключена без да се вземат под предвид опасенията на ГСДП.

В сряда сутринта на извънредната сбирка събраха 153 депутати от социалдемократическата фракция. Много в партията са недоволни, че от тях се очаква да одобрят споразумение, което противоречи на фундаменталните устои на ГСДП, при това, само за да се постигне крехко съгласие между консервативните й коалиционни партньори.

Левите депутати се питат защо трябва да поддържат кораба над водата, за да получи лидерът на ХСС и вътрешен министър Хорст Зеехофер своето?

Лявоцентристката партия е пред дилема, пише The Local: да спаси коалицията в името на стабилността, или да откаже да се придържа към политики, които Шулц определя като „налудничави“.

Стотици депутати и техните екипи трябва да дадат живот на компромис между Меркел и Зеехофер за по-бързото връщане на мигрантите, пристигащи на три гранични пункта между Германия и Австрия. И всичко това се прави заради незначителен брой пристигащи бежанци, което е „нищо“, съгласно думите на бившият лидер на социалдемократите.

Шулц твърди още, че е безотговорно да се хаби време за миграцията, докато междувременно ръководителят на СТО (Световната търговска организация) тръби, че глобалната търговия се е сринала с 60% заради търговските конфликти, предизвикани от президента на САЩ Доналд Тръмп. Разпалващата се търговска война е истинският проблем за зависимата от износа Германия, категоричен е той.

Според ГСДП, максимум десет мигранти и бежанци дневно, които вече са регистрирани в други страни от Европейския съюз влизат в Германия през баварските гранични пунктове в момента. Ако се създадат въпросните транзитни центрове, мигрантите просто ще се прехвърлят към други гранични пунктове, твърди фракцията.

Планираните транзитни центрове в Бавария са ключов момент от концепцията на Съюза (ХДС/ХСС), обяснява The Local. Мигрантите и бежанците, които преди това са били регистрирани с отпечатъци в други страни-членки ще бъдат спирани и връщани обратно в тези държави, където (съгласно Дъблинските правила на ЕС) ще трябва да кандидатстват за убежище.

Но ГСДП се опасява, че тези центрове ще се превърнат в затвори.

„Докато зависи от нас, няма да има затворени лагери“, отсече лидерът на социалдемократите Андреа Налес във вторник.

Но споразумението зависи и от желанието на другите страни да приемат обратно мигрантите. Нещо повече, тя се нуждае от съгласието на Австрия, а противно на очакванията на ХСС, канцлерът на тази страна Себастиан Курц далеч не е щастлив от предложението. Донякъде иронично, пише изданието, Меркел постави задачи на Зеехофер да получи съгласието на Виена.

ГСДП също е дълбоко разделена – гласоподавателите на партията преобладаващо са в полза на линията на баварците и призовават за затягане на граничния контрол и правилата за предоставяне на убежище. Същевременно, Налес и вицеканцлерът Олаф Шолц ще прекарат горещо лято под атаките на либералните журналисти, ако просто се подредят зад компромиса на Съюза (ХДС/ХСС).

В четвъртък вечерта Меркел и Зеехофер ще се видят с ръководството на социалдемократите, когато ще го убеждават за ползите от транзитните центрове.

Ковчежникът на ГСДП Дитмар Нитан предвижда, че „те ще платят скъпо за атаката си срещу демокрацията“. ХСС са изнудили Меркел „за три пункта в документа, който няма да даде решение“, добави още функционерът.

 

Comments are closed.