Гръцки изтребител падна в Егейско море при преследване на турски самолети, пилотът загина

Снимка: stefg74

 

Гръцки военен пилот загина, след като неговият изтребител „Мираж 2000-5“ падна днес в Егейско море на връщане от мисия за прехват на турски бойни самолети, предаде АФП, цитирана от БНР.

„Пилотът влезе в пантеона на героите“, написа военният министър Панос Каменос в Туитър. „Той падна, защитавайки националния суверенитет и териториалната цялост“, добави той.

Източник от гръцкия Генщаб съобщил, че самолетът „Мираж 2000-5“ приключил мисия за прехващане на турски изтребители, когато станал инцидентът. „Още не знаем дали е имало схватка с турските ВВС“, добавил източникът на АФП.

Държавната телевизия ERT обяви, че самолетът изчезнал от радарите малко преди кацането на летище на остров Скирос в централната част на Егейско море. В района са изпратени кораби на гръцките ВМС.

Гръцки изтребители често са вдигани за прехват на турски самолети, които влизат във въздушно пространство над Егейско море, което Атина смята, че е гръцко, посочва АФП.

Инцидентът става в период на повишаване на напрежението между съседките Гърция и Гурция, които са съперници в региона, но и съюзници в НАТО.

По-рано тази седмица гръцки войници стреляха предупредително, след като турски хеликоптер се приближи до малкия остров Ро на границата между двете страни в югоизточната част на Егейско море.

Турският президент Реджеп Ердоган и членове на правителството засилиха критиките срещу Гърция, тъй като тя отказва да екстрадира 8 турски военни, за които Анкара твърди, че са участвали в неуспешния опит за преврат през 2016 г.

През март Турция задържа и все още държи в арест двама гръцки войници, които пресекли границата, като според твърденията им се изгубили в мъгла, докато патрулирали.

 

Comments are closed.