Говорител на Жан Клод Юнкер: Да живее кравата Пенка, която напусна и се върна в ЕС

 

 

С шеговит коментар по темата „българската крава Пенка“ излезе Европейската комисия.

Това бе направено от говорителя Маргаритис Схинас в изявление от днес.

Да живее кравата Пенка! Да напуснеш и да се върнеш в ЕС – това е добре“, заяви той.

Добичето се превърна в медийна звезда, след като преди седмица агенция „Франс прес“ писа, че тя ще бъде нарязана на пържоли, тъй като неволно е напуснала ЕС. „Случаят с кравата Пенка показа, че да излезеш от ЕС и да се върнеш е ОК“, добави говорителят явно намеквайки за решението на Великобритания да напусне Съюза.

Случаят с Пенка бе подет най-активно от британската преса, която го използва като пример за вредата от евробюрокрацията и предизвика тревога за съдбата на британския добитък след Brexit. Големите таблоиди изпратиха кореспонденти в кюстендилското село Копиловци да опишат драмата на животното и неговия собственик, а ежедневникът „Телеграф“ отвори онлайн петиция, настояваща животът й да бъде помилван.

Електронната подписка набъбна драматично през уикенда, след като „бийтълсът“ сър Пол Макартни я подписа и се обърна с апел за подкрепа. „Наистина ще бъде хубаво да видим тази бременна крава да получи опрощение. Тя не е направила нищо лошо“, писа Макартни в Туитър, където има почти 4 милиона последователи.

След неговия призив за подкрепа на петицията достигна 31 000 подписа. В петък Еврокомисията съобщи, че съдбата на Пенка е изцяло в ръцете на българските власти, които могат да решат дали да отнемат живота й, или не. Според Брюксел заблудената крава е нарушила неволно правилата за вноса на животни за консумация от човека, излизайки и връщайки се в България без нужните документи.

Според собственика й Пенка се отделила от стадото си и пресякла границата на ЕС в посока Сърбия, вероятно подгонена от вълци. След като я намерили и се грижили за нея, сърбите я върнаха в България, където съдбата й бе поставена под въпрос.

След като първоначално обяви, че Пенка ще бъде заклана в съответствие с европейските правила, София беше подложена под огромен международен натиск. Българските ветеринарни власти бяха принудени да направят редица тестове, които потвърдиха първоначалното мнение на сръбските ветеринари, че Пенка е здрава. Според съобщение от Министерството на земеделието кравата Пенка ще бъде върната на стопанина си до края на седмицата.

 

Comments are closed.