Говорител на ЕС заклейми новите санкции на САЩ срещу Русия в енергийния сектор: Това би било жестоко

 

 

Новият закон ще санкционира всяка компания, която участва в разработването и модернизацията на свързаните с Русия проекти в цял свят

Осем проекта, свързани с участието на европейски компании, могат да пострадат от американските санкции, ако Конгресът приеме законопроект, наказващ фирмите, работещи с Русия в енергийния сектор. Това пише изданието Euractiv, цитирано от БГНЕС.

„Това би било жестоко“, заяви пред изданието говорител на ЕС.

Новият закон ще санкционира всяка компания, която участва в разработването и модернизацията на свързаните с Русия проекти в цял свят. Това ще постави под удара на американския закон всяка европейска компания, свързана с руските тръбопроводи.

Според данни на изданието Европейската комисия е подготвила списък от 8 проекта, на които ще повлияят новите санкции. Euractiv изброява тези проекти с руско и европейско участие: Baltic LNG (Shell и „Газпром“), „Син поток“ (Eni и „Газпром“), нефтопроводът „Каспийски тръбопроводен консорциум“ (Shell, Eni и „Роснефт“), „Северен поток 1“ (европейски компании и „Газпром“), „Северен поток 2“ (европейски компании и „Газпром“), разширяването на „Сахалин-2“ (Shell и „Газпром“); находището Шах-Дениз и Южно-Кавказкия тръбопровод (ВР и „ЛУКОЙЛ“), находището Zhor Field (BP, Eni и „Роснефт“).

След гласуването в американския конгрес утре се очаква Еврокомисията да обсъди създалата се ситуация и възможните отговори

 

Comments are closed.