Германия иска да възстанови доверието с Русия след конфликта около Скрипал

 

 

Германският външен министър Хайко Маас иска да възобнови диалога с Русия и постепенно да подобри отношенията след масираното експулсиране на дипломати заради нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Англия, за което Великобритания обвинява Русия, съобщава „Ройтерс“.

Консервативната германска канцлерка Ангела Меркел и Маас се присъединиха към САЩ и други европейски страни в подкрепата за Великобритания в острия конфликт заради атаката срещу Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март в град Солсбъри.

Маас, който е член на Социалдемократическата партия, която е разделена по въпроса колко твърда трябва да е позицията спрямо Москва, коментира пред в. „Билд ам зонтаг“, че е било загубено много доверие през последните няколко години заради поведението на Русия.

„Същевременно имаме нужда от Русия като партньор за уреждането на регионални конфликти, за разоръжаването и като важен стълб на мултилатерализма“, изтъква Маас.

„Затова ние сме отворени за диалог и се опитваме да възстановим малко по малко доверието, ако Русия е готова„, допълва германският първи дипломат.

Той също така обаче е защитил решението за експулсиране на руски дипломати, за да се „покаже солидарност с Великобритания, но също и като сигнал за единство“.

През изминалата седмица, като част от масовото експулсиране и от двете страни, Германия изгони четирима руски дипломати, а Москва отвърна реципрочно с изгонването на същия брой германски дипломати, което доведе до това да се говори за криза в отношенията между Русия и Запада.

Някои германски социалдемократи настояха „голямата коалиция“ на тяхната партия с консерваторите на Меркел да гарантира, че няма да започне нова Студена война. Германски компании също изразиха тревога.

Германия разчита на Русия за приблизително една трета от използвания от нея газ, а преди западните страни да наложат санкции срещу Русия заради нейната роля в кризата в Украйна, най-голямата икономика в Европа изнасяше стоки за Русия на стойност 38 млрд. евро годишно.

Лондон обвинява Москва, че е отговорна за първото използване на бойно нервнопаралитично вещество на европейска територия от Втората световна война насам, а Германия неколкократно призова Москва да сътрудничи повече на разследванията.

 

Comments are closed.