Германия зове за по-малка зависимост от САЩ: Оттеглянето на САЩ от световната сцена ще продължи и след Тръмп

 

 

Германският външен министър Зигмар Габриел призова Европа да определи и защити своите собствени интереси, предупреждавайки, че оттеглянето на Вашингтон от световната сцена може да продължи и след края на президентството на Доналд Тръмп. Това съобщава БГНЕС.

„Настоящото оттегляне на САЩ при управлението на Доналд Тръмп от ролята си на надежден гарант на западния мултилатерализъм ускорява промяната в световния ред и има директни последствия върху разбирането за германски и европейски интереси“, посочи Габриел по време на конгрес в Берлин.

По думите му настоящата администрация в САЩ се намира на „необичайно разстояние“ от своите традиционно близки партньори в Европа, на която сега се гледа като на „конкурент или икономически противник“, отколкото като на съюзник.

Призовавайки Европа да вземе съдбата си в свои ръце, Габриел предупреди, че „американското оттегляне не се ограничава само до един президент, нещата няма да се променят фундаментално със следващите избори“.

„Ето защо няма съмнение, че Германия и Европа, като се има предвид тази ситуация, трябва да се ангажират повече от преди“, посочи той и допълни, че „само когато Европейският съюз защити своите собствени интереси и определи размера на силата си, може да оцелее“. Германският външен министър допълни също, че избирането на френския президент Еманюел Макрон е „късмет“, защото той е осъзнал упадъка на ЕС и има идеи как да го реформира.

„Германската позиция по тези инициативи трябва да бъде определена от следващото правителство, без значение как ще изглежда то“, допълни дипломатът.

Избирането на президента Доналд Тръмп в края на миналата година повлия върху доверието в трансатлантическия съюз, като само 43% от германците вече гледат на Вашингтон като на най-важния чуждестранен партньор на Берлин.

За сравнение година по-рано процентът е бил 60%, стана ясно от проучване, представено в рамките на конгреса. В същото време в момента 63% от германците гледат на Франция като на най-важния чуждестранен партньор на страната им, което е увеличение от 3% в рамките на последните 12 месеца.

 

Comments are closed.