ГЕРБ в отбранителна позиция за избягалите затворници: И граф Монте Кристо избяга от затвора!

Данаил Кирилов

 

 

И граф Монте Кристо избяха от затвора, припомни класиката от парламентарната трибуна председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). С препратката към романа на Александър Дюма той целеше да защити министъра на правосъдието Цецка Цачева, която „отговаря“ за затворите.

След като в късния следобед вчера двама рецидивисти избягаха от строго охранявания Софийски затвор, денят на депутатите днес сутринта започна с призив от страна на БСП министрите на вътрешните работи и на правосъдието да се явят в пленарната зала и да докладват случая. Мнозинството се съгласи и Валентин Радев и Цецка Цачева застанаха пред народните представители.

В дискусията обаче от ГЕРБ се опитаха да защитят съпартийците си – по цял свят ставали такива неща и от най-строго пазените затвори, включително от американския Алкатрас, бягали рецидивисти.

„Бягство от затворите винаги е имало, като започнете още от Граф Монте Кристо“, каза от трибуната Данаил Кирилов. Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов явно хареса дадения от Кирилов пример. „Историческият преглед, който направи Дани Кирилов, показва, че през годините се е случвало не само у нас“, каза той.

В изказването си от трибуната на парламента Цветанов хем призова бягството от да не се политизира, хем припомни на БСП подобни инциденти от 2014 г., когато не е управлявала партия ГЕРБ.

„Този инцидент е изключително тежък и безпокойство за тези, които управляват страната и за тези, които сме народни представители“, все пак заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Думата взе и друг депутат от най-голямата управляваща партия –  Димитър Лазаров. И той изтъкна, че подобни случаи имало и в други държави.

Левицата бе на друго мнение – всеки ден губим усещането за държава, изтъкна зам.-председателят на червената парламентарна група Драгомир Стойнев. Примерът за избягалите затворници показва, че държавата не е на мястото си, подчерта депутатът от БСП.

Според него не е нормално опасни затворници да бягат през парадния вход на затвора и единствено чистачката да има смелостта да ги гони.

В отговор на атаката на БСП министър Цецка Цачева нарече вчерашния случай тежък инцидент. И призна, че ставало дума за човешки грешки, причина за които било техническото недоокомплектоване в затвора. Комисия в затвора извършва щателна проверка на случая, разкри Цачева и обеща максимална информация за случая. Всичко се е развило много бързо, в рамките на минути, защити подчинените си министърът на правосъдието.

Но неочаквано вътрешният министър Валентин Радев я нападна – още преди година МВР предупредило правосъдното ведомство, че един от избягалите – Валентин Пелов готви бягство. Но веднага след това се върна към общата защитна линия на управляващите: „Информацията е дадена на Министерството на правосъдието. Взети са мерки. Така се случи, че той избяга!“

Оправданията на двамата министри ядоса червените и Славчо Велков, който е експерт по сигурност, зададе въпроса – как е станало така, че в затвора е вкарано оръжие. Славчо Велков припомни протестите на надзирателите и как с намесата на премиера бяха удовлетворени исканията им.
Как огнестрелно оръжие е стигнало до затворник, който излежава присъда при строг режим, продължи да пита Велков.

Правосъдният министър обаче отговори, че за вчерашното бягство не е имало предварителна информация.

Всички издирвачи работят, докладва Валентин Радев. Според него престъпниците се търсят в Ботевградския и Тетевенския балкан.

Темата за бягството на рецидивистите продължи да се обсъжда и в кулоарите на парламента, където двамата министри бяха спрени от журналистите.

Запитан възможно ли е бегълците да са напуснали  страната, Валентин Радев каза многозначително: “ Те от затвора избягаха…“ Но веднага успокои, че е задействат „целият ресурс на МВР“. „Те са много опасни, въоръжени, не знаем какво са взели отвън, те няма какво да губят“, каза Валентин Радев пред журналистите. И обяви, че се прави и невъзможното, за да бъдат заловени. „Опозицията беше много смирена, аз очаквах тука да ни разкъсат“, сподели с медиите Радев. И критикува предишните управления, че „в годините никой не е предприемал мерки за сигурността в затворите“.

Цецка Цачева обеща до 12 април да е готова проверката, която се прави във връзка с инцидента. Запитана кой проверява багажа на посетителите и няма ли металдетектори, министърът отговори, че два са факторите, довели до бягството-човешкият фактор и боравенето с технически средства.

Нямам информация в момента дали е задействан СОТ, разказа още тя. В чисто човешки план, тогава, когато ме информираха аз казах само :“Това не може да бъде“, бе откровена Цецка Цачева. Според нея не само чистачката е опитала да спре бегълците. Служител е хванал единият за ръкава. Даже излязъл с него на улицата. Заради трафика и хората обаче преценил, че е опасно да използва сила срещу беглеца.

 

Comments are closed.