ГЕРБ внася законопроекта мажоритарния вот в четвъртък!

Дни преди разпускането на 43-ото Народно събрание, парламентарната група на ГЕРБ планира да внесе законопроект за въвеждане на мажоритарната избирателна система.

 На извънредна пресконференция в централата на партията, председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов заяви, че „през тези повече от месец и половина сме говорили, че работим по наш законопроект за прилагане на мажоритарната система изцяло за провеждане на избори за народни представители“.

 Той допълни, законопроектът е готов и в четвъртък ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание.

 „Под необходимо време за разглеждане на законодателните промени нямаме предвид нещо по-различно от това да се разгледат промените в рамките на 3, максимум 4 седмици“, обясни Данаил Кирилов. „Ако има консенсус и получим подкрепа, това означава, че бихме могли да се справим и в сегашния полеви хоризонт на настоящото НС. Смятаме, че бихме успели, макар и с много напрегната работа до 26-27 януари да обсъдим на второ четене тези промени“, коментира народният представител от ГЕРБ.

 „Ако имаме една седмица повече време, означава, че ще имаме по-спокойна възможност да обсъдим детайлите“, допълни той. „Политическа партия ГЕРБ стои зад волята на избирателите и смятаме, че наш ангажимент да поемем тази работа и да опитаме да се справим до разпускане на 43-тото НС“, заяви Данаил Кирилов.

 От думите му стана ясно, че във вторник Комисията по прави въпроси ще има извънредно заседание и първа точка от дневния ред ще бъде обсъждане на проекта за решение във връзка с проведения референдум.

 „На 14 ноември внесохме проект за решение на НС във връзка с резултатите от проведения референдум“, припомни той. „Предлагахме по трите въпроса, които са получили сериозната подкрепа чрез гласуването на избирателите НС, да подкрепим резултатите и да предприеме съответните действия“, обясни Данаил Кирилов.

 „Бяхме възложили на правна комисия до 15 декември да внесе доклад за второ гласуване в пленарна зала“, посочи народният представител и коментира, че ГЕРБ непрекъснато са били на разположение по този въпрос, макар да не са получили подкрепа от другите политически сили.

 „До настоящия момент Народното събрание не е получило официално решението от ЦИК, защото това решение се обжалва пред Върховния административен съд“, поясни народният представител от ГЕРБ.

 С оглед събитията от миналата седмица, това че други парламентарни групи правят опити за законодателна инициатива и след като получихме съобщението от Върховния административен съд, че на експертизата се дава нов 10-дневен срок. Това ни мотивира да поискаме все пак в оставащите няколко седмици на НС, като единствен орган, който би могъл да обсъди поставените въпроси да стартираме обсъждането с убеждението и с надеждата, че ще получим подкрепа и от други парламентарно представени политически сили, заяви той.

Comments are closed.