Гейтс призна, че с Манфорт са укривали плащания от проруски политици

 

Бившият делови партньор на Пол Манафорт – Рик Гейтс, призна пред съда редица престъпления, които е извършил заедно от двамата, предадоха информационните агенции.

Припомняме, във федералния съд в Александрия, щата Вирджиния, през миналата седмица започна процесът срещу Пол Манафорт – ексшефа на изборния щаб на Доналд Тръмп. Гейтс е ключов свидетел по делото. По-рано беше съобщено, че петима души са сключили сделка с правосъдието да направят признания срещу съдебен имунитет.

Рик Гейтс призна, че двамата с Манафорт са укрили от американските власти свои сметки в 15 чуждестранни банки, осъзнавайки, че действията им са незаконни.

Парите по тези сметки са идвали от „консултации“ за проруски политици в Украйна. Междувременно Манафорт не е имал регистрация в САЩ за тази своя дейност.
Уточнява се, че лобистът е работил за бившия украински президент Виктор Янукович, който впоследствие избяга в Русия. Появиха се информации, че го е съветвал да обвинява опозицията във „фашизъм“ – теза, която последователно се тиражира от руската страна.
По данни на спецпрокурора Робърт Мълър, Манафорт е получил над 60 милиона долара за услугите, които е извършвал за Янукович и неговата Партия на регионите.

Рик Гейтс посочи още, че Манафорт го е инструктирал да представя доходите от чужбина като заеми, тъй като така се намалява данъчното облагане върху тях.
Същевременно свидетелят призна, че имайки достъп до сметките на деловия си партньор, е присвоил от тях стотици хиляди долари.

 

 

Източник:news.bg

 

Comments are closed.