В Сливен обучаваме македонци за танкисти

 

 

От 2 април в Центъра за подготовка на специалисти започна модул, в който за механик-водачи на танк Т-72 се обучават трима военнослужещи от Република Македония. Обучението ще продължи до 10 май, като инструктори ще бъдат военнослужещи от Центъра за подготовка на сержанти и войници на ЦПС, съобщиха от КСВ.

Обучението е в изпълнение на подписано споразумение за сътрудничество между министерствата на отбраната на двете страни за провеждане на обучение на военнослужещи от армията на Република Македония в курс за механик-водачи на танк Т-72.

Стара е танковата дружба между България и Македония. През 1999 г. правителството на Иван Костов подари на Македония 100 танка Т-55 и 100 буксирни гаубици Д-20, калибър 122 мм. Освен това предоставихме и по един пълен боекомплект за тези оръжия. Тоест – по 42 снаряда за всеки танк и по 100 за всяка гаубица.

Предоставихме танковете на Македония веднага след като приключи войната в бивша Югославия. Когато се разпадна съюзната държава, сърбите си изтеглиха оръжията и техниката от гарнизоните в Македония и им оставиха само един счупен танк. Нашето дарение бе съгласувано с НАТО с цел да съдействаме на македонците за укрепване на националната им сигурност. После, след време македонски офицери са ми казвали, че нашите танкове и гаубици са респектирали албанците и така сме спасили страната им от бунтове и метежи на етническа основа.

 

Comments are closed.