В Латвия забраниха обучението на руски език в гимназиите

 

 

Президентът на Латвия Раймондс Вейонис е подписал закон за преминаване на обучението в училищата на националните малцинства на латвийски език, съобщиха от пресслужбата на латвийския държавен глава, цитирани от руски медии.

Средно образование в Латвия сега вече може да се получи само на официалния държавен език. Съответните изменения са били направени в Закона за образованието.

Вейонис отбеляза, че тази мярка ще позволи на всички ученици да получаткачествено образование и да уредят живота си в Латвия. По думите на президента, „това ще създаде по-сплотено общество и ще укрепи страната„.

Вейонис отбеляза, че децата все още ще имат възможността да учат на родния си език предмети, свързани с идентичността и културата на националните малцинства. Освен това значителна част от предметите в началното и основното училище ще бъдат преподавани на родния им език.

Очаква се преминаването на обучението да започне на 1 септември 2019 г. и да завърши на 1 септември 2021 г. Предучилищното образование ще бъде двуезично, а в началното училище от първи до шести клас ще бъдат достъпни три модела на двуезично обучение.

Почти всички училища на националните малцинства в страната, в които обучението се провежда на руски език, провеждат редовни митинги в страната срещу това те да започнат да обучават на латвийски език.

В Латвия живеят малко по-малко от 2 млн. души, от които около 40 процента са рускоезични.

 

Comments are closed.