Върховният съд на Румъния: Президентът трябва да отстрани главния прокурор за борба с корупцията

Лаура Кодрута Кьовеши

 

 

Върховният съд на Румъния излезе с решение, че президентът на страната Клаус Йоханис трябва да освободи Лаура Кодрута Кьовеши от поста, който заема, а именно главен прокурор за борба с корупцията, предаде агенция Франс прес, цитирана от Новини.бг.

Това решение беше взето, след като правителството поиска от Върховния съд да се произнесе дали с решението си да не я освободи от поста, Йоханис не създава конституционен конфликт.

Днес румънски медии съобщиха, че съдът се е произнесъл в полза на правителството и за това Клаус Йоханис ще трябва да отстрани скандалната Кьовеши от поста й.

Решението на съда, взето с 6 гласа „за“ срещу три „против“, ограничава правомощията на президента и дава на правосъдния министър, който е политическо назначение, повече контрол над прокурорите в една от най-корумпираните страни в Европейския съюз.

Откакто Лаура Кьовеши оглави прокуратура „Антикорупция“ през 2013 г., процентът на осъдените нарасна рязко, което спечели похвали от Брюксел, който осъществява специален мониторинг над правосъдната система на Румъния.

Правосъдният министър Тудорел Тоадер призова за уволнението на Кьовеши през февруари, изтъквайки, че тя е превишила правомощията си и е увредила имиджа на страната в чужбина. Неговото искане изкара хиляди румънци по улиците на протести срещу корупцията.

Тоадер приветства решението на съда, изтъквайки, че Клаус Йоханис нямал „юридическата компетентност да оценява професионалните и управленски компетенции на висшите прокурори“.

Напускането на Кьовеши би било удар за разследващата институция, ползваща се с доверието на обикновените румънци, ЕС и САЩ.

 

Comments are closed.