Възхитихме китайския премиер с Панагюрското съкровище и нестинарите! (снимки)

 

 

Няма шега, няма измама!

Българският пример Борисов нае китайския си колега Ли Къцян за рекламен агент на България! Той пък веднага влезе в ролята си и се обърна към медиите и ги помоли да пишат за златните съкровища на България.

„Това само да съм постигнал – стига ми!“, отвърна през смях Борисов.

Любопитният диалог се проведе по време на официалната пресконференция на двамата премиери в Гранитната зала на МС.

Ли Къцян е в София за провеждането на седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се домакинства от България. Това е първото посещение от 18 години насам на китайски премиер.

Снощи Ли Къцян заедно със съпругата си и огромна бизнес делегация пристигна в България и първото нещо, което му показа българският премиер, бе експозицията на НИМ. С най-голямо внимание на гостите разглеждали витрините, зад които се съхранява Панагюрското съкровище, както и други златни експонати, дело на майсторите по българските земи отпреди 7000 години.

Виждах изненадите на гостите, когато гледаха обработеното злато от преди 7000 години. Наел съм го като рекламен агент на българското историческо наследство в Китай. За да можем така, както ние гледаме китайската стена, да дойдат и тук китайци„, каза доволен Борисов тази сутрин.

Приятели от пресата, моля, кажете на хората от Китай за обработеното злато отпреди 7 000 години, включи се Ли Къциян. Ще работя с вас, за да представям България в Китай“,обеща искрено гостът.

След разглеждането на НИМ българският премиер даде официална вечеря на Ли Къцян в резиденция „Бояна“. Огромната изненадата за гостите били нестинарските танци, изпълнени на моравата пред НИМ. Ли Къцян бил толкова впечатлен от танца върху жарава, че лично проверил дали наистина танцьорите играят върху огън.

Ще работя, за да представя България в Китай.Искаме да дадем повече възможности на България “, обеща Ли Къцян.

След вечерята Борисов написа във Фейсбук: „Посрещнах председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян и неговата съпруга, които са на четиридневно посещение в София. На официална вечеря разговаряхме за предстоящата седма среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Преди това с г-н Къцян и съпругата му разгледахме Националния исторически музей”.

„За първи път посещавам България след сформиране на правителството и това е първата спирка на европейския ми маршрут. Благодаря за тържествената вечеря на г-н Борисов вчера вечерта. Имах възможност да видя златни предмети от преди 7 000 години. Вчера ми дадоха и подарък – знаме от съпругата на Боян Петров, който изчезна по време на изкачване в Хималаите. На знамето пише, че нейното сърце винаги ще остане там. Ние се гордеем с неговия кураж“, каза днес Къцян.

Той посочи, че с премиера Борисов са провели важен разговор на четири очи и са постигнали единодушно съгласие по някои важни въпроси.

 

 

Източник:епицентър.бг

 

Comments are closed.