Вучич свика Съвета за национална сигурност заради напрежението в Косово

 

Сръбският президент Александър Вучич свика заседание на Съвета за национална сигурност заради напрежението сред косовските сърби и появилите се информации, че те планират да обявят автономия, предаде БНТ.

Поводът за нарастващото напрежение е изтичането днес на крайния срок, даден от Европейския съюз на косовските власти да приемат устав на Съюза на сръбските общини. Така те биха получили ограничена автономия.

Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи призоваха двете общности да не се поддават на провокации и подчертаха решимостта си за гарантиране на мира на Западните Балкани.

Извънредното заседание на Съвета за национална сигурност при президента в Белград бе свикано на фона на обвинения, че косовските власти се подготвят да поемат контрола над ключови инфраструктурни обекти в сръбските анклави на Северно Косово.

„Вместо да обсъждаме неизпълнението от страна на Прищина на задължението за създаване на Съюз на сръбските общини, трябва да бъдемдоволни, че сърбите в Косово не са нападани“, заяви Александър Вучич. Той посочи като причина за кризата в Косово „многослойни агентурни действия“ както от чужбина, така и в страната.

„По повод опасенията сред нашите хора, призовавам ги: Не се страхувайте. Повтарям това, което съм казвал многократно – ще направя всичко за запазване на мира и стабилността на практически всяка цена.“ – коментира Вучич.

Белград предупреди косовските сърби, че са възможни провокации, насочени към тяхното разединяване и отслабване позициите на Белград в преговорите с Прищина.

Междувременно Марко Джурич – директор на сръбската правителствена служба за Косово, увери, че сърбите в Косово ще запазят спокойствие и няма да се поддават на провокации или „да дадат на някого фалшив повод за организирано насилие“.

По-рано сръбският президент Вучич обяви, че ще настоява мисията на НАТО Кейфор да предотврати всеки опит за завземане на ВЕЦ „Газиводе“, трафостанция „Валач“ или друго съоръжение с ключово значение за косовските сърби. Девет бронирани коли на Алианса, десетки войници и хеликоптер вече подсигуриха района на езерото Газиводе в рамките на планирано учение, което е в ход от четвъртък.

Косовският премиер Рамуш Харадинай обяви, че всеки опит на косовските сърби да обявят автономия ще получи подобаващ отговор. Косовският президент Хашим Тачи увери, че в Прищина е създаден екип по финализиране на проекта за статут на косовските сръбски общини.

 

Comments are closed.