Вучич има проблеми, заради избора на лесбийка за жена-премиер

 

 

Сръбската прогресивна партия /СПП/ на президента Александър Вучич има сериозни проблеми при осигуряването на необходимото мнозинство в парламента за избор на новия премиер Ана Бърнабич.

Това пише белградското издание „Блиц“ и съобщава, че поради тази причина ще бъде отложено заседанието на Скупщината /Парламента – бел.ред./, на което трябва да бъде избрана Бърнабич.

Вътрешният министър Небойша Стефанович /СПП/ потвърди тази информация и уточни: “Президентът Вучич и СПП са изправени пред проблема за осигуряването на мнозинство в парламента. Намираме се в тежка ситуация за гарантирането на стабилно мнозинство. Тази седмица ще използваме, за да получим това мнозинство. Със сигурност мога да кажа, че 7 депутати от партията „Единна Сърбия“ ще гласуват „против“, за същото толкова депутати от СПП не е ясно как ще гласуват.

Срещу Бърнабич ще гласува и Муамер Зукорлич“, каза Стефанович. „Поради тази ситуация през цялата седмица Вучич и СПП ще работят върху укрепването на мнозинството“, поясни той.

„Ако успеем да гарантираме мнозинство може да очакваме новият премиер да бъде избран следващият уикенд“, подчерта Небойша Стефанович. Според него Вучич е категоричен в подкрепата си за Бърнабич и няма никакво намерение да променя избора си, защото „тук не става въпрос само за подкрепата за Ана Бърнабич, а и за самия Вучич“.

„Много е важно Сърбия да получи ново правителство в законовия срок… Разговарям с президента Вучич. Най-важното нещо в момента е да гарантираме стабилно мнозинство в Скупщината, което да позволи продължаването на започналите реформи. За мен лично, това е още едно доказателство, че за Вучич интересът на Сърбия е на първо място. Заради гражданите той е готов да променя нещата в страната ни“, каза от своя страна самата Ана Бърнабич.

Припомняме, че Вучич, който встъпи в длъжност като президент на 1-ви юни предложи Ана Бърнабич за бъдещ премиер. В момента тя е министър на държавното управление. Тя не е член на СПП и това предизвика напрежение в партията.

Бърнабич не крие, че е с нетрадиционна сексуална ориентация. Тя е завършила маркетинг във Великобритания. Има над 10-годишен опит с международни организации и чуждестранни инвеститори, както и в местното самоуправление. Кандидатурата на Бърнабич трябва да бъде одобрена от парламента с обикновено мнозинство.

Лидерът на „Единна Сърбия“ Драган Маркович, който е в коалиция със Социалистическата партия на Ивица Дачич категорично отхвърли възможността да гласува за Бърнабич.

В 250-местния парламент Коалиция на Прогресивната партия има 131 мандата /СПП 96, Социалдемократическа партия на Сърбия 10 и Партия на обединените пенсионери 9, Нова Сърбия 6 /. Коалиция на социалистите 29 /Социалистическа партия на Сърбия и Единна Сърбия/. Сръбска радикална партия 22. Коалиция на Демократическата партия 16. Коалиция СДП-ЛДП-ЛСВ 13. Малцинствени партии имат десет мандати.

 

 

Източник:епицентър.бг

 

Comments are closed.