Връщат лъва от Военноисторическия музей пред НДК

 

 

 

Реставрацията на лъва от Военноисторическия музей вече е почти завършена и той ще бъде преместен на мястото на демонтирания монумент „1300 години България“ пред НДК, предаде bTV.

Така ще бъде поставено началото на възстановяването на Войнишкия мемориал.

Той е открит през октомври 1934 г. от цар Борис Трети. Представлява три стени в П-образна форма, върху които са изписани имената на загинали войници, а по средата се издига бронзовият лъв, чиято лапа лежи върху картата на Санстефанска България.

„Този паметник е изпълнявал дълго време функциите на централен мемориал, пред който са ставали войнишките клетви, посещението на чуждестранни делегации и други церемониали“, разказва Илия Мечков, главен експерт „Мемориални обекти“ към РИМ – София.

Мемориалът е премахнат е през 1980 г. заради строежа на НДК.

Михал Попов, Стефан Панайотов, Митрофан Пошев са част от имената на загинали войници, които се четат върху оригинални плочи от Войнишкия мемориал. В момента те могат да бъдат разгледани в Историческия музей на София.

Те обаче няма да бъдат върнати пред НДК заедно с лъва, защото не са запазени в цялост. Въпреки това общината има намерение да възстанови мемориала и подготвя обществена поръчка, но първо ще бъде преместен само лъвът.

„Изследванията показаха много високо съдържание на мед, което говори за добър материал. Платено е добре за него. И аз като малък съм си играл под него без да знам, че някой ден ще го реставрирам.“ – споделя Мелкони Тавитян, реставратор в Националния военноисторически музей.

Лъвът ще бъде поставен върху пиедестал, а около него ще бъдат засаденирози.

 

Comments are closed.