Волен Сидеров: Посещението на Борисов в Москва е стъпка напред

 

 

„Посещението на г-н Борисов беше полезно за България. Естествено, че имаше резултат, той може да придвижи въпроси, теми, които бяха поставени – възможност България да бъде страна, през която да преминава газопровод от Русия. Мисля, че това е възможно да стане и е нов момент в нашите отношения с Русия, защото имаше един срив в тях.“ Това коментира в парламента председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на Атака Волен Сидеров, цитиран от Канал 3. Той отбелаза, че напрежението в отношенията между двете страни е било особено голямо след 2014 г.

„Сега се възстановява възможността през България да мине част от газопровода, който в момента се строи за Турция. Това няма как да не е положителен момент за България, защото ние ще печелим от това. Самият факт, че се срещнаха и бе приет от президента, мисля, че е стъпка напред“, каза Сидеров.

Оттук нататък, според лидера на ПГ на Обединени патриоти, трябва „да има последователност, да не се свършва с това посещение, да се направят процедурните стъпки за това отклонение на тръбата“. В момента имаме условия да постигнем европейски гаранции за евентуално отклонение през наша територия на тръбата от „Турски поток“, смята лидерът на „Атака“. По думите му, това е така, защото има промяна в самия Европейски съюз, който вече започвал нова фаза в развитието си.

Сидеров забелязвал „едно еманципиране от политиката на Вашингтон, която невинаги се покрива с европейските интереси, а някой път направо противоречи“. Но всеки си гледал неговия интерес, а ние трябвало да си гледаме нашия, отсече националистът. Сидеров смята, че Путин не е злопаметен.

„Не мисля, че на тази позиция, на която стои, може да бъде толкова дребнав. Смятам, че това е един държавник, който гледа стратегически на нещата. За него е ясно, че има конюнктура и обстоятелства, които карат някой път България да се снишава, както казваше другарят Живков, това му е ясно“, коментира лидерът на „Атака“.

„Просто иска да има гаранции, защото видяхме как нещо е уговаряно, договаряно, тогава той беше в България на посещение, помните, трябваше да тръгне „Южен поток“. Изведнъж дойдоха едни сенатори от САЩ и казаха стоп. Затова държи на гаранции, всеки би го направил, но най-важно е това да продължи и да имаме взаимна изгода“, препоръча още лидерът на една от проруските партии у нас.

Относно проекта за АЕЦ „Белене“ лидерът на „Атака“ беше категоричен, че даже сме закъснели със свалянето на мораториума.

„Много време загубихме, това са загуби, които България претърпя заради вътрешни политически игри и интриги. Мисля, че може да бъде построена тази централа, ние имаме нужда и това пак е изгодно за България“, смята атакистът.

В отговор на въпроса дали би се разграничил от Каракачанов заради военните проекти, както призова Веселин Марешки, Волен Сидеров се впусна в артистична ирония.

„Нужно ми е повече време да коментирам думите на г-н Марешки. Знаете, че в България има двама политически лидери – това са Борисов и Марешки. Хайде, себе си няма да добавям“, прояви скромност той и продължи: „Така че всяка негова дума, изявление, нужно ми е повече време, поне един час медитация и след това“.

 

Comments are closed.