Военните министри на ЕС обсъждат стратегията за сигурността в София

 

 

Ден преди празника на Българската армия в София се провежда неформалната среща на министрите на отбраната от Евросъюза. Тя е подготвителна по темите от дневния ред на Съвет „Външни работи/Отбрана“, информира БНР.

От рано сутринта в НДК се събраха военните министри от ЕС. При тях отиде и премиерът Бойко Борисов.

Очаква се да бъдат дискутирани въпроси за приоритетите на Глобалната стратегия в областта на сигурността и отбраната, отношенията ЕС – НАТО, както и военни операции на ЕС.

Припомняме, на 28 март в ЕК бе представен план за действия за създаване на „военен Шенген“. За целта се предвижда кофинансиране на десетина транснационални коридора.

Трябва да сме сигурни, че необходимите инфраструктури са налице, че тунелите са използваеми, че пътищата са достатъчно широки, че мостовете могат да издържат на теглото на транспортираната техника, каза дипломатически източник. Мотивът за този план е оправдан като отговор на ЕК на военната експанзия на Русия.

Малко по-рано, на 7 юни 2017 г. започна дейността си Европейският фонд за отбрана. За него се отделят 5,5 милиарда евро годишно за стимулиране на европейските отбранителни способности.

Преди началото на днешния форум в София върховният представител на ЕС по външната политика и сигурност Федерика Могерини коментира: „Днес няма да вземаме решения, но ще обсъдим проектите по инициативата за европейското сътрудничество ПЕСКО. Ще подготвим и заседанието на Европейския съвет през юни, ще дискутираме със заместник генералните секретари на НАТО и ООН как можем да подобрим координацията по общите мироопазващи операции“.

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че с колегите си от ЕС ще обсъдят темите в постоянната структура на сътрудничество, които са обсъждани и на предишни срещи.

Премиерът Бойко Борисов призова за нормализираме отношенията с Турция.
„Ако Турция е толкова неприемлива, тежка риторика се води между големите държави в ЕС, винаги сме говорили за свободата на словото или за проблемите, които има в Турция, но в същото време това е най силната военна машина в южният фланг на НАТО – така че трябва да положим усилия и в политически план да се нормализират отношенията, защото иначе рисковете в тази част на Европа, Балканите, включително Гърция и Кипър, стават много сериозни“, заяви Борисов.
Премиерът настоя за ясни сигнали към страните от региона за eвроатлантическото членство.

Ден преди форума заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемюлер, която също е в София, подчерта ролята на България за задълбочаване на сътрудничеството между Алианса и ЕС.

 

Comments are closed.