Водите на Дунав замръзват, забраниха корабоплаването

Снимка: Дарикнюз

 

 

От днес е забранено корабоплаването по река Дунав в българо-румънския участък, съобщиха от дирекция „Речен надзор“ в Русе. Решението е съгласувано с дирекцията в Лом и с румънската страна, където ледоходът на места е 100 процента. В Сърбия корабоплаването е забранено от два дни заради силния вятър и леда, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

В българския участък на реката ледоходът е 70 процента и заедно с ниското ниво на реката на практика блокира движението на плавателни съдове.

„В момента нивото на Дунава при Русе е 18 см над условната кота нула, а това означава, че няма достатъчно вода за нормално корабоплаване в критичните участъци. На места може да се пътува с газене 16 дециметра. Никой от корабособствениците не е предвидил и не е натоварил съдовете си с такова газене към момента“, обясни капитан Иван Жеков от „Речен надзор“-Русе.

За да се спре ледоходът към пристанищата в Русе, започна изграждането на преграда на реката с помощта на секции на БРП. Това не е нова идея, за първи път е била приложена през 2012 г.

„Закотвят се група секции близо до българския бряг и по този начин отклоняват водния поток и ледохода встрани от българския бряг, така че се получава една свободна от лед полоса около 50-60 метра“, каза Жеков. Докато забраната за корабоплаването е в сила, по реката ще се пропускат единствено съдове, които извършват аварийно-спасителни дейности.

От началото на миналия век река Дунав е замръзвала напълно 28 пъти. През последните сто години най-дългият период с ледови явления по Дунава е бил 89 дни – от 21 декември 1953 г. до 19 март 1954 г. Последният ледоход пък е наблюдаван през зимата на 2014 г.

 

Comments are closed.