ВМРО: Как в Ботевград не достигат полицаи, а над 1300 ще пазят гей парада?

 

 

Очевидно има дисбаланс в силовото ведомство. Имаме двама избягали затворници, единият от които се укрива на няколко десетки километра от София, предния ден отново в Ботевград имаме брутално нападение над възрастен мъж, а в същото време МВР ще извади 1200-1300 полицаи на гей парада. Това каза на брифинг в парламента общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Очевидно нещата продължават по стария начин. Трябва да намерим баланса, заяви Контрера.

В Закона за митингите и манифестациите е казано, че ако има заплаха за обществения ред, се отказва разрешение за събитието. При положение, че миналата година е имало на терен над 1200 полицаи на терен, тази година се очаква да са над 1300, ако има данни за нарушаване на обществения ред, да излязат и да кажат, ако няма – също, и да съкратят броя на служителите на реда. Няма как да се съгласим толкова полицаи да пазят една групичка, особено като го насложим върху случаите в Ботевград, подчерта общинският съветник.

Карлос Контрера изтъква, че съгласуването на провеждането на гей парада е допуснато при нарушаване на принципни положения на Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за общинската собственост и Закона за МВР. Според него е недопустимо да се правят контролно-пропускателни пунктове, да се пречи на гражданите часове преди гей парада да преминават през парка.

Също така той посочва, че са недопустими практиките да се блокират цели улици и тротоари като зони за сигурност за едно де факто частно парти. Общинският съветник поставя остро и въпроса за охраната на парада от полицейските органи и сумата, която отново ще бъде платена с парите на данъкоплатците за разходите по пазенето на гей парада.

Представителят на ВМРО посочва, че не е нормално 1200-1300 полицаи да охраняват това мероприятие и да се харчат по над 160 000 лв. от бюджета на МВР. Именно в тази връзка в сигнала се изтъква, че има очевидно противоречие в действията на МВР. При толкова охраната от полицейски служители това означава, че има данни за заплаха за обществения ред.

В този случай МВР трябвало да ги предостави на Столична община и парадът или да се забрани, или да се премести на друго място, в друг ден и час. Ако не съществуват заплахи за сигурността и обществения ред съгласно чл. 12, ал. 1 и 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, то не е нужно МВР да охранява това мероприятие или поне не с такъв интензитет.

Карлос Контрера упреква министъра на вътрешните работи, че за втора поредна година не взема отношение по темата и допуска явно нарушаване на закона, за да се угоди на организаторите на гей парада, които никога не са изявявали желание да си покрият разходите по охраната. Заместник-председателят на комисията по обществен ред и сигурност в СОС се възмущава, че се продължава с практиката служители на МВР да ходят по домовете на хората, които критикуват гей парада и да ги тормозят.

„Смятам, че МВР удобно се крие при всеки гей парад, отказва информация и същевременно с лека ръка праща кохорти полиция от половината държава да пазят това екзотично мероприятие, разбира се, с парите на българските данъкоплатци. Политическото ръководство на МВР трябва да отчете острата реакция на българското общество срещу Истанбулската конвенция – доказателство, че българите не приемат подобни постановки, в това число и провеждането на гей паради. Нещо повече, тихомълком съгласувайки гей парада, МВР върви и срещу Българската православна църква, и срещу другите вероизповедания, които ясно и категорично заклеймиха София прайд.

Ето защо поставяме пред вътрешния министър въпроса „или-или“. Или да даде данни, че има опасност за обществения ред и да забранят парада, или, ако твърди, че няма опасност, да не го охраняват. Просто е.“!

 

 

Comments are closed.