Вицепремиерът на Испания поема контрола над Каталуния

Сорая Саенас де Сантамария

 

 

Испанското правителство суспендира автономията на Каталуния и пое контрола върху местната администрация, предаде BBC, цитирана от „Фокус“. Мерките са оповестени в официално съобщение, в което се посочва, че контролът над областта и службите в нея преминават към испанския вицепремиер Сорая Саенас де Сантамария. По-рано бяха отстранени от длъжност началниците на регионалната полиция. Преди няколко седмици Сантамария обяви, че ще съди българската футболна легенда Христо Стоичков, който нарече нея и семейството ѝ „франкисти“.

По-късно Мадрид публикува официално разпореждане за отстраняването от длъжност на началника на каталунската полиция Жозеп Луис Траперо, предаде агенция EFE. Ръководството на полицията в областта се поема от вътрешния министър на Испания Хуан Игнасио Соидо. Разпореждането влиза в сила незабавно.

В петък каталунският парламент подкрепи обявяването на независимост, в отговор на което премиерът на страната Мариано Рахой обяви, че ще разпусне регионалния парламент, ще свали от длъжност каталунския лидер и ще свика предсрочни избори.

 

Comments are closed.