Версия на “Сън“: Приятелка на Юлия Скрипал донесла отровна елда от Русия

Поредна версия се появи за това откъде е дошла отровата „Новичок“, която тръшна семейство Скрипал. Този път я извади британският вестник „Сън“. В сюжета вече е вкарана любимата на руснаците елда, която те консумират обикновено на каша, но и по всякакъв друг начин и редовно присъства на трапезата им.

Британската полиция е разпитала приятелка на Юлия Скрипал, която била помолена да донесе от Русия във Великобритания елда за баща ѝ, бившия полковник от разузнаването Сергей Скрипал.

„Полицията подозира, че лакомството от Юлия за баща ѝ може би е съдържало нервно-паралитичното вещество. „Новичок“ е бил по входната врата, каквато теза застъпи Скотланд ярд, цитира вестникът думите на своя източник.

Сергей Скрипал помолил дъщеря си да му донесе гречка/елда/, но, в бързината, Юлия забравила. Затова тя помолила неназованата приятелка да купи и да ѝ донесе. Предполага се, че въпросната рускиня работи в голяма медицинска компания в Русия. Тя пристигнала в Лондон заедно с мъжа си малко след Юлия Скрипал. Остава обаче неизвестно кога и как е предала елдата в дома на Скрипал в Солсбъри.

Предпоследната версия за начина на покушението с химическо оръжие беше, че „Новичок“ е попаднал на входната врата на къщата им.

Преди това пък се твърдеше, че баща и дъщеря са отровени, докато са вечеряли в ресторанта. Юлия и Сергей Скрипал бяха отровени на 4 март в английското градче, недалеч от което има секретна лаборатория.

Двамата бяха настанени в болница, а Юлия вече дойде в съзнание от два дни. Отравянето се приписва на Русия, поради което Великобритания поиска солидарност от ЕС, САЩ и останалия свят, като от повечето страни я получи, и последваха отзовавания на руски дипломати. България беше сред няколкото еврочленки, които отказаха да прибягнат до тази крайна дипломатическа стъпка без да има посочени доказателства.

Русия отрече британските обвинения и отвърна с реципрочни мерки – започна също да отзовава чужди дипломати и дори да закрива консулства, като например, британското в Петербург.

Източник:епицентър.бг

Comments are closed.