Великобритания свиква Съвета за сигурност на ООН заради доклада на ОЗХО по случая “Скрипал“

 

 

От Великобритания заявиха в четвъртък, че са поискали свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на резултатите от разследването на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) по случая „Скрипал“, предава AFP, цитирана от Агенция „Фокус“.

Според разсекретеното резюме, публикувано от ОЗХО, разследващият екип на службата е установил, че семейство Скрипал действително са отровени с нервно-паралитично вещество, но не е успял да установи неговия произход.

Заседанието на СС трябва да се проведе следващата седмица, както твърдят от британското постоянно представителство в Световната организация.

По-рано стана ясно, че на 18 април по искане на Лондон ще се проведе заседание на изпълнителния съвет на ОЗХО във връзка с доклада.

„Сега ще работим неуморно с нашите партньори, за да помогнем да премахнем ужасяващата употреба на оръжия от този вид, а за следващата сряда (18 април – бел.р.) свикахме заседание на Изпълнителния съвет на ОЗХО, за да обсъдим следващите стъпки“, се казва в изявление на британския министър на външните работи Борис Джонсън.

 

Comments are closed.