Великобритания и ЕС започнаха преговорите по Брекзит

Европейският съюз и Великобритания започнаха първия кръг от преговорите за излизане на Обединеното кралство от Общността (Брекзит), съобщават световните информационни агенции.

Преговорите трябва да приключат на 30 март 2019 г. – със споразумение или без споразумение.

През следващите три дни ще се обсъждат едни от най-спорните въпроси между Лондон и Брюксел. Преговарящите обещаха да работят за напредък.

Ръководителите на преговорните екипи започнаха да обсъждат позициите си по въпроса за статута на гражданите на ЕС във Великобритания и съответно на британските граждани в ЕС, финансовите задължения на Лондон към бюджета на ЕС и политическия диалог за решаване на ситуацията със Северна Ирландия след излизането от ЕС.

„За нас е от изключителна важност да отбележим добър напредък. Ще определим различията си, за да се справим с тях, както и общите си позиции, за да ги подсилим. Време е да се хванем за работа и да постигнем успешни преговори“, коментира британският министър по Брекзит Дейвид Дейвис.

От своя страна ръководителят на преговарящия екип на ЕС Мишел Барние посочи, че трябва да бъдат разгледани и сравнени позициите на двете страни, за да се постигне напредък, като сега щяло да се навлезе в дълбочина по различните теми.

Преговарящите обещаха да обявят резултатите от първия кръг от преговорите в четвъртък.

 

Comments are closed.