Валери Симеонов след посещение в Бесарабия: Къщата на Христо Ботев в Задунаевка ще бъде дарена на България

 

 

Къщата, в която е живял Христо Ботев в село Задунаевка ще бъде дарена на България след няколко месеца. Това каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов, който показа автентичния бастун на даскал Ботьо Петков, предаде агенция „Фокус“. Той е ценна реликва от българската история, важна за целия ни народ, каза Симеонов.

„Имам удоволствието да ви запозная с резултатите от посещението на правителствено-парламентарна делегация в Бесарабия – старите територии, на които са се преселили българите още в началото на ХIХ в. (дн. Украйна и Молдова). Тази делегация беше реализирана по покана на Асоциацията на българите в Украйна, както и на българската общност в Молдова по повод на традиционния селскостопански панаир. Това е една сериозна и мащабна проява в един регион, който се населява от на 50 000 българи. В тези 4 дни в състава на делегацията бяха зам.-министърът на регионалното развитие, зам.-министърът на културата, народният представител Йордан Апостолов, моя милост, г-н Николчев – съветник на политическия кабинет при вицепремиера“, заяви Симеонов. Той уточни, че са имали възможност да проведат редица срещи и други мероприятия в градовете и селата, които са посетили.

„Получихме няколко ценни подаръка – бих казал реликви от българската история, изключително важни за целия български народ. Те са съхранявани век и половина. Това е бастунът на даскал Ботьо Петков – бащата на Христо Ботев, който е бил подарен от Ботев в далечната 1874 г. на неговия приятел Афанасий Николаевич Сибов. Странно име, но не се учудвайте – истинското име е Атанас Николов Събев. Това е негов съученик и впоследствие учител в село Задунаевка, където Ботев е бил“, разказа вицепремиерът.

Той прочете дарителското писмо от голямата българска общност, обединена в Асоциацията на българите в Украйна.

„Имахме високата чест да пренесем бастуна и предстои да бъде предоставен на музея в Калофер. Датата, на която Христо Ботев започва учителството си по български език и пристига в село Задунаевка е 29 август 1866 г., на днешния ден. Едно щастливо съвпадение. Бастунът е изработен от абаносово дърво, в изключително добро състояние е. Благодаря на хората, заради които този бастун се върна в родината. На първо място това е Димитър Терзиев, който е председател на Всеукраинския център за българска култура в Одеса, на Антон Иванович Киссе и на генералния консул на България в Одеса – Димитър Тучков. Това е голям патриот, който във всеки ден, в който живее се опитва да направи нещо, за да спомогне в живота и сближаването на българската диаспора“, заяви Симеонов.

По думите му Димитър Тучков със свои средства е закупил къщата в Задунаевка, в която е живял Христо Ботев и в която е спал Георги С. Раковски. „Била е в полусъборено състояние, той я купува с лични средства, а не с държавни. Възстановява я и буквално след няколко месеца той ще я дари на българската държава. Има и такива хора“, подчерта Симеонов.

Той показа и икона, която им е била дарена в Твърдица, Молдова от църквата „Св. Петка“. „Тя е осветена и е специално дарение за Министерския съвет“, каза още Валери Симеонов.

 

Comments are closed.