Валери Симеонов: Предлагаме либерализация за пушенето. Пуши се и в парламента!

 

 

НФСБ предлага промени в законопроекта за здравето, които да разрешат отново тютюнопушеното на определени места. Това съобщи в „Денят започва” на БНТ вицепремиерът Валери Симеонов.

„Не разбираме защо да се ограничава тютюнопушенето в ресторанти. Никой не спазва пълната забрана. Пуши се и в парламента! Не мога да разбера защо се правят закони, които не се спазват. Законът трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Пушачите трябва да имат право да пушат в определени места”, каза вицепремиерът.

Той даде пример с Австрия, където управляващите върнаха наскоро по-либералния режим.

„Аз съм озверял противник на тютюнопушенето. Ето сега ще ме намразят 240 човека, но казвам, че се пуши в парламента. Има двуличие, не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват и се нарушават на всяка крачка. Разходете се по бул. „Витоша“ и влезте в едно заведение. Основно в София се нарушава този закон, в провинцията не чак толкова. Виждам голямата разлика от прилагането на законите в столицата и в провинцията“, посочи той. „Голяма част от българите са пушачи, колкото и да не ми харесва, тези хора имат право да пушат в обособени помещения, без да пречат на другите да имат възможност да пушат, особено в заведенията за хранене, за настаняване, на гарите, защото в цяла Европа е така“, заяви вицепремиерът

„Нашата кауза е да сме полезни на бизнеса”, каза Симеонов.

Той анонсира промени и в други закони, които да бъдат разгледани преди летния сезон и преди края на парламентарната сесия.
Един от тях е законът за шума, другият е за т. нар. апартхотели.
„Пак ще има съпротива и бурни реакции след предаването, но вече трябва да въведем ред и държавата да си прибира данъците”, каза Симеонов.
„Има над 100 000 апартаменти на чужди граждани, които ги преотдават и не се плаща нищо – нито ДДС, нито курортна такса, нищо. Предвиждаме такси за апарт хотелите. Те са по-ниски за вътрешните курорти и населени места”.

Проектозаконът за шума е публикуван за обществено обсъждане, съобщи Симеонов. Досега имало само една негативна реакция от една асоциация, около която по думите му били хора около Радо Слънцето, Маджовци и др.

В студиото на БНТ вицепремиерът показа снимки от строежи по Черноморието, където отново се излива бетон върху плажните ивици. „Концесионерите вече се подготвят, което значи, че миналото лято не сме си свършили работата. Безобразията продължават. Всички тарикати си мислят, че като получат разрешение за преносими обекти, получават право на строеж”, коментира вицепремиерът. Той съобщи, че според промените преносим обект вече ще е постройка от  15 кв. м. и 3 метра височина.

„Имаме още един интересен проектозакон – за хазарта”, съобщи Симеонов. Премахва се оповестяването на печалбите, които сега вървят по телевизионните екрани. По думите на вицепремиера това внушава на хората, че трябва само да търкат билетчета, за да успеят в живота, а не да се трудят. Това деморализира нацията и променя ценностната й система”, категоричен бе Валери Симеонов.

По наредбата за ТЕЛК-овете ще се работи допълнително. Ще се вземат под внимание съображенията на различни партньори и ще се създаде работна група, на която ще се обсъждат сроковете. Няма спешен срок, той е до края на 2019 г., каза той и допълни, че става въпрос за два етапа като по-важен по думите му е приемането и въвеждането в действие на наредбата за оценката на здравословното състояние, която предстои да бъде обсъдена днес.

„Сама по себе си медицинската експертиза представлява революция в работата на ТЕЛК-овете на комисиите, които дават заключение за здравословното състояние на хората с ограничена трудоспособност. Тя е създадена по образец на германската система и е подготвяна в продължение на половин година. Някой да не си мисли,че е административен акт, който е измислен в последната седмица и пляснат, защото му е дошло времето“, каза Симеонов.

Той коментира, че огромните злоупотреби са причина, за да се стигне до промяна на нормативната уредба.

Comments are closed.