Валерия Велева: Твърдението за възможна президентска партия е върховна глупост

 

 

„Няма условия и настроения за президентска партия. Това е върховна политическа глупост. Едва ли някой би повторил опита на Георги Първанов където видяхме, че не се получи ясен и силен проект. Създаването на такова нещо означава къртовска работа, а Румен Радев не разполага с такъв екип. Да се създаде партия не е лесно и не е само даване на акъл и фейсбук статуси.” Това каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 главният редактор на Епицентър.БГ Валерия Велева.

„Имам усещането, че тази мантра с БСП ще стои до края на неговия мандат. Така или иначе той е издигнат от тази партия. По-важното обаче е да видим каква политика изповядва. Не може един политик да излезе и да набеди държавния глава, че не си върши работата. Това е непростимо”, категорична беше тя.

„Не може влиятелни лидери и партии да са във война с президента. Българската външна политика трябва да бъде единна. Не може Радев да каже, че премиерът е защитил позициите на Турция, когато всички видяхме, че той защити българската. В това отношение срещата беше успешна. Всички трябва да седнат и да се разберат”, каза още Валерия Велева.

По отношение на българската позиция в скандала „Скрипал“ Велева заяви, че премиерът Борисов е заел страната на националните интереси. Тя припомни, че още по време на заседанието на Европейския съвет българският министър-председател е заявил, че докато Великобритания не предостави неопровержими доказателства за руската намеса в това ужасно деяние, нашата страна няма да гони руски дипломати.

В петък всички с нетърпение очакваха да видят дали той ще препотвърди позицята си, или ще се огъне на натиска, какъвто ЕС и Лондон оказват върху много от страните членки на Съюза. След заседанието на Съвета за сигурност, което никак не е било леко, Борисов зае единствено правилната позиция в този случай. В този смисъл той се оказа предвидим политик, лидер, който отстоява думата си. И Брюксел не трябва да се изненадва от това.
Велева изрично подчерта, че това не е проруска политика, а пронационална, тъй като ние не избираме между ЕС и Русия, а като лоялни членове на ЕС заставаме на страната на правото в един публичен световен процес, в който обвинението не предоставя убедителни доказателства за вината на нарочения за обвиняем.

И тук не става въпрос дали това е Русия или друга страна – позицията за невинност до доказване на противното трябва да е водеща както в правото, така и в политиката. В този смисъл Борисов е застанал на правото, каквото и това да му костова, подчерта Велева.

 

Comments are closed.