Бъчварова: Лондон не показа безспорни доказателства за ролята на Русия в отравянето на Скрипал

 

 

Решението за руските дипломати е финалът на процес, в който българската позиция премина през няколко последователни етапа. Това заяви в предаването „Панорама“ по БНТ началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

България е изразила солидарност с Великобритания и е дала съгласието си да се върне посланика на ЕС от Москва, допълни тя, като обяви това действие като „силен жест на солидарност“. Тя подчерта, че България е подкрепила и НАТО в решението да се съкрати руската мисия.

По думите на Бъчварова е било решено, че позицията на България трябва да е нюансирана, тъй като британската страна не е показала безспорни доказателства за ролята на Русия в покушението срещу Сергей Скрипал.

„Въпрос на принципна позиция – дали една политическа позиция може да се обоснове с това, че политическото твърдение е достатъчно да предприеме позиция, или все пак да има по-прецизно отношение към фактите – каквато е българската позиция – и да се прецени, че докато няма безспорни доказателства, ще остави една отворена врата“, заяви Бъчварова.

Тя добави, че България е доказала, че може да действа, когато чужди дипломатически служители са застрашавали националната сигурност.

Срещата на върха във Варна между ЕС и Турция е едно от най-значимите външнополитически събития, които България е инициирала в последните години, заяви Румяна Бъчварова.

Философията на нашето председателство е, че европейската политика трябва да търси баланс и разбирателство, за да гарантира мира, подчерта тя.

Бъчварова допълни, че според нея всички страни на срещата са останали доволни, защото е имало диалог, изказани са били всички притеснения, имало е откровени въпроси и отговори.

Бъчварова заяви, че е била свидетел как българската страна може да постави прям въпрос на Турция, като даде за пример разговора между премиера Борисов и президента Ердоган.

Според Бъчварова „не е правилно“ в процеса на председателстване на Съвета на ЕС да се намесва национална институция като тази на президента.

„Мисля, че този, който е готов да търси решения, е силният политик. Този, който е готов да прецени дребните различия от големите проблеми, също има изключително ценни политически качества“, подчерта тя.

 

Comments are closed.