Бъчварова: Имаме три варианта за действия, ако Ердоган прати бежанците към България

20160212.rdfqfolshk

снимка: Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

 

Подготвени сме, откакто съм станала вътрешен министър, няма ден, в който да не се занимавам със сигурността на страната. Предвидили сме и сме разработили три различни варианта, предвидили сме действия, така че гражданите на нашата страна да са сигурни и спокойни. Това коментира в Пловдив министърът на вътрешните работи Румяна Бъчваров по повод заплахата на Ердоган, отправена за втори път, че ще залее България и ЕС с бежанци.

Бъчварова уточни, че се полагат изключителни усилия по този въпрос и границата ни е под наблюдение на 100%. Всички, които са установени, че преминават границата, са регистрирани, допълни тя.

Относно скандала, че Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция, Бъчварова каза: „Днес зам.-министър Порязов е поискал официална информация от турската страна по този въпрос и аз не мисля, че имам повече правомощия, защото това все пак е свързано с личните права на някои хора, но не трябва всяко твърдение да се тълкува като даденост и е необходимо да се проверява.“

На въпрос  ще даде ли повече яснота около бившия полицай, който е бил заловен с множество порнографски филми и е обвинен в педофилия, Бъчварова обяви, че според нея това е стар случай от преди няколко месеца и не пожела да конкретизира от кое малко населено място е бившият служител на МВР.

Относно това, че хората в малките населени места се оплакват от ескалиращата битова престъпност, вътрешният министър разкри, че в момента се предприемат мерки и част от служителите на жандармерията също ще изземат функциите на полицаи. „Текат конкурси в полицията. И на всеки ъгъл да имаме полицаи, пак няма да помогне, защото трябва да имаме по-ефективна наказателна практика, защото част от извършителите са се превърнали в рецидивисти. Освен това е необходимо да имаме добра система за видеонаблюдение, за да се справим с ескалиращата битова престъпност“, уточни тя.

Бъчварова беше в Пловдив за отчета на полицията, на които присъстваха представители на прокуратурата и множество депутати от Пловдив и региона.

 

 

 

Източник:Блиц

 

Comments are closed.