Българският земеделец е най-бедният на Балканите

 

 

Българският работник в сектор „Земеделие“ е най-бедният на Балканите. Данни за това твърдение представи президентът на КНСБ Пламен Димитров, който откри международна конференция за заплащането в сектора, организирана от Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ и с подкрепата на фондация „Фридрих Еберт“.

Българският земеделски работник получава средно 419 евро. След него е само македонският му колега, който получава 401 евро.

За сравнение в Хърватия заплатите за такъв вид труд са средно 926 евро. ВБосна средното възнаграждение е 632 евро, в Черна гора – 771 евро.

Най-богатите земеделски работници живеят в Словения, където получават по 1346 евро. Близо до нас е само Сърбия, където заплащането е 463 евро.

Увеличение на доходите на работещите в сектор „Земеделие“ с 42% до 2021 година е една от целите на Федерацията на независимите синдикати, заяви председателят Светла Василева. Целят и увеличаване на заетостта с 15 на сто. Това ще помогне и за изсветляването на отрасъла, който, според синдикатите, е близо 40 %.

В дискусиите участват 17 представители на различни синдикати от 6 държави, сред които Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина.

Бедността в България е ужасяваща. Първото нещо, което разбрах в страната е, че минималното заплащане във Франция се равнява на заплатата на българските депутат, заяви д-р Хелене Кортлендер, директор на „Фридрих Еберт“ за България.

На всеки лев допълнителна добавена стойност в сектор „Селско стопанство“, работникът получава едва 30 стотинки към заплатата си, изтъкна пред участниците в конференцията икономистът в КНСБ Любослав Костов.

Според Института по социални и синдикални изследвания (ИССИ) към организацията в хранителната промишленост разходите за единица труд на час са 4,16 лв. Като процент от общите разходи на дейността това представлява едва 8,1 на сто.

Между 50 до 80 % с новите страни-членки е разликата в заплащането на труда в България и в останалите страни-членки варира, според данни на ИССИ. За старите, разликата е 3 до 10 пъти за старите, изтъкна Любослав Костов.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров у нас се наблюдава изкривяване на пазара заради европейските средства, които постъпват в сектор „Земеделие“. От близо 15 млрд. лв., 11 млрд. лв. са били насочени към зърнопроизводството. Това концентрира огромни средства в малко ръце и пречи както на заплащането, така и на развитието на сектора като цяло, заяви лидерът на конфередерацията.

 

Comments are closed.