България се прости с големия художник Светлин Русев

снимка ПИК

 

България се сбогува с един от най-ярките си художници и общественици Светлин Русев, оставил огромна диря в изкуството и битката за духовните ценности на страната ни. На поклонението му в „Квадрат 500“ се стече огромно множество опечалени от внезапната му смърт. Дълго време преди началото на изпращането, пред входа на галерията се извиха големи опашки.

Сбогом, Маестро!

„Надявам се времето да изхвърли помията, която се лее, ние още не сме го изпратили – и да подреди ценностната система. Светла му памет!“, каза Вежди Рашидов.

„Един от съвременните българси будители. С това изречение лаконично мога да предам какво имам като отношение, ако щете като приятелско отношение. С позиция по актуални въпроси. Една епоха си отива, върху това си струва да се замислим“, каза бившият президент Георги Първанов за Светлин Русев.

„За Плевен, а и за България неговото име е нещо огромно“, заяви бившият кмет на родния град на Маестрото – Найден Зеленогорски.

„Това, което създаде и постигна е толкова голямо и така неизмеримо спрямо човешките критерии, че можем да кажем едно – той беше голям. Непрекъснато искахме от него да ни разбира и да се съобразява с нас. Бяхме свикнали, че ще е наоколо и ще има решение за всеки проблем. Все си мислех, че за него не важат природните закони. Тия дни повече от всякога си мислех кое го прави толкова забележителен. Светлин Русев беше боец, упорит и последователен. Не приемаше поражения. Беше обсебен от изкуството и мисията да му служиш. Вярваше в социалната справедливост. Беше човек-мярка, човек-институция. Не понасяше формалностите и фалша. Беше заплашван, обругаван, но не спираше да гони целите си.

Знаеше, че времето тук е кратко. Знаеше цената на успеха, всяка негова изложба беше събитие. Светлин Русев беше е и ще бъде изключение. Колекционер и дарител не само на нашето, а и на чуждото изкуството, Светлин си заслужи място редом до най-бележитите българи. Завеща ни много работа за довършване“, са каза в траурното слово в негова памет.

Съболезнователни писма до семейството на Светлин Русев са получени съболезнователни писма от премиера Бойко Борисов, от президента Румен Радев, както и от редица изтъкнати културни дейци, сред които художници, писатели, лекари, дипломати, чуждестранни негови приятели.

„Родих се в Царство България, живях в България на светлото бъдеще. Сега живея в България на светлите разочарования. Идеите бяха убити, мъртвите идеи убиха живите, Каин уби брат си Авел, разделихме мъртвите на ваши и наши. Лутах се в търсене на магическия философски камък на живота. Защо е път, ако не води към храма?“, е написал Русев в словото си, което е трябвало да прочете на рождения си ден на 12 юни.

На специална маса имаше и траурна книга, в която всеки можеше да напише своето сбогуване с големия Светлин Русев.

„Неговото излъчване за чест и достойнство… той е един от символите на силата на българина. Той никога не каза нищо за себе си, но написа много за българския дух, за своите приятели, за своите колеги. Всички се гордеем с художника Светлин Русев, но не трябва да забравяме перото на Светлин Русев. Ако съумеем да издадем това, което е написал, ще спечели България“, каза бившият вътрешен министър Румен Петков.

„Упоритост във всичко, отстояване на позиция, готовност да се заеме дори и неудобна позиция, отдаденост на българското изкуство. Вниманието към младите, паметта към старите майстори, това ни прави хора, част от общност. Това се важните уроци от неговата работа“.

„Той умееше да защитава каузи и умееше да ги отстоява докрай. Зная, че пространството, което е избрал беше около Софийска градска художествена галерия“, каза за Светлин Русев директорката на галерия „Квардрат 500“ Слава Иванова.

„Светлин Русев е надарен от Бога творец. Гигантски художник. Много хора са гигантски художници, но малко са гражданите. Той беше гражданин. Той никога не се е притеснявал, че ще загуби благоволението на силните на деня. Винаги е бил на страната на правдата. Много по-изгодно и лесно е да служиш на лъжата, отколкото на истината. Той е апостол на истината“, заяви развълнувана неговата близка приятелка – журналистката Велислава Дърева.

„Нетленен човек. Не се възгордяваше“, каза за Маестрото един от неизброимото множество негови приятели, отдало му последна почит.

„Светлин Русев беше духовен учител на нацията. Загубата е невъзвратима. Сигурен съм, че все повече ще се обръщаме към неговата дейност. Поначало такива хора са много малко в днешно време. Творци и личности като Светлин Русев поддържаха духовния хемоглобин на нацията. Винаги е заемал ярка и категорична гражданска позиция. Той винаги се е застъпвал за талантливите художници. Последните години беше един от защитниците на паметника на архитект Старчев, който беше оставен да се разруши и след това демонтиран“, сподели Иван Гранитски.

Стотици дойдоха да си вземат последно сбогом с великия Светлин Русев. Опашките пред „Квадрат 500“ са виеха повече от два часа, а хората търпеливо чакаха да дойде техният ред.

„Вечна да е паметта му! Отваря празнина в обществения живот не само на града (София – б.ред.), а и на цялата страна“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, който също дойде да отдаде последна почит на неподражаемия Маестро.

 

Източник: ПИК

 

 

Comments are closed.