Булгаргаз поиска с 18% по-скъп газ от 1 юли

 

 

Булгаргаз поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране цената на природния газ да поскъпне от 1 юли с 18%, предаде репортер на БГНЕС.

Синьото гориво ще поскъпне за третото тримесечие на 2018 г. в размер на 427,12 лв.за 1000 кубически метра газ без да са включени такси за достъп, пренос, акциз и ДДС, уточниха от държавната газова компания.

БГНЕС припомня, че с исканото увеличение ще поскъпнат токът и топлоенергията от 1 юли. Цената на електроенергията за бита ще скочи най-малко с близо 2 на сто.

На 31 май след проведено обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране стана ясно, че крайната цена е в пъти по-ниска от поисканата от трите електроразпределителни дружества. За абонатите на ЧЕЗ увеличението ще е с 1,7%, за тези на ЕВН – 1,8%, а за клиентите на „Енерго Про“ с 2,6%.

Граждански сдружения поискаха от председателя на държавния регулатор Иван Иванов да насрочи извънредно заседание на комисията, след като стане ясно с колко ще поскъпне газът. Иванов обаче отказа с аргумент, че комисията не може да определя цени на доставка на границата на страната

Comments are closed.