БСП с остра позиция за ТЕЦ – София: Искаме заводът за боклук да се изгради в с. Яна, а не в ТЕЦ – София

 

 

„Около нас са колегите от Столична община. Събираме ви за поредното скандално решение, което ще бъде гласувано, касаещо изграждането на третата фаза за преработка на битовите отпадъци в т.нар. инсталация на ТЕЦ София“.

Искаме заводът за преработка за отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в ТЕЦ – София, за да спестим замърсяването в София и напрежението сред гражданите. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов по време на брифинг в парламента във връзка с проекта за трета фаза на завода за преработка на битови отпадъци, предаде агенция „Фокус“.

Паргов заяви, че БСП не подкрепя поредната недомислица, която ГЕРБ прави в отчаян опит да намери решение. Паргов разкритикува и избраното място за изграждане на инсталацията – ТЕЦ – София. Според него това не е правилното място, заради екологията и напрежението, което се създава на всички 200 хил. души, които живеят в съседните квартали.

„Ние взехме вече позиция и тя е тази инсталация да бъде изградена в село Яна до завода за преработка за отпадъци“, каза той и поясни, че така ще отпадне напрежението, свързано със замърсяване на околната среда и ще се спестят транспортните разходи, от които изтичат милиони години наред.

„На база на тези транспортни разходи, можем да построим не един, а два завода за отпадъци. По този начин ще спестим още едно замърсяване на София, свързано с фините прахови частици“, каза Паргов. Председателят на БСП – София поясни, ако мястото не бъде сменено, десетки камиони с твърдо гориво ще се преминават от централната част на София до ТЕЦ –София.

Групата на БСП в Столичния общински съвет иска да се отложи точката за третата фаза на завода за отпадъци и БЕХ да опрости част от задълженията на „Топлофикация“, каза още председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов.

„Макар и в такъв европейски ден, темата е свързана с това как отстояваме европейските средства. Става въпрос за проекта „Трета фаза на завода за преработка на битови отпадъци“. Предстои след половин час Столичният общински съвет да разгледа доклад от г-жа Фандъкова, в който трябва да се вземе решение за поемане на заем в размер на 67 млн. евро, или 134 млн. лв. като част от съфинансиране на целия проект, който предстои да бъде реализиран“, каза Паргов.

Според него този заем 67 млн. евро ще натовари „Топлофикация“ и ще доведе до фалит на дружеството.

„В момента имаме над 700 млн. задължения, те са основно към Българския енергиен холдинг (БЕХ) на една висока лихва. Този заем ще направи дружеството в невъзможност да извършва своята дейност и ще стигне до там да не може да изплаща заплати“, каза Паргов.

Той предложи да се отложи точката и отново да се преразгледа рамката на проекта.

„Второто решение – нека БЕХ да опрости част от дълговете на „Топлофикация“, защото във всичкото това време ще го плащаме ние, софиянци. ПП ГЕРБ, която счита себе си за отговорна и европейска партия, би трябвало да се вслуша в гласа на софиянци“, каза Паргов и поясни, че от БСП многократно са изразили съмнения в този проект и в бъдещето на „Топлофикация“.

 

Comments are closed.