БСП дава “Кумгейт“ в Хасково на прокуратурата

 

 

Народната представителка от БСП Елена Йончева дава на прокуратура скандала „Кумгейт” в Хасково. „Ще изчакам още една седмица дали държавното обвинение ще се самосезира по разкритията, че роднинският кръг на депутата от ГЕРБ Делян Добрев е усвоил близо 36 млн. лв. само за 19 месеца. Ако това не се случи, ще подам сигнал в прокуратурата и ще предам всички документи, с които разполагам”, заяви тя.

Според Елена Йончева в тях има факти и обстоятелства, които несъмнено трябва да бъдат разследвани от прокуратурата. „Трябва да се види как фирми на четирима бивши бизнес партньори на един бивш министър на икономиката, които са заемали или заемат ключови позиции в Община Хасково, за година и половина са усвоили 36 млн. лв.”, каза Елена Йончева. Тя уточни, че въпросните търговски дружества са получили 30 млн. лв. от общини в областта и 6 млн. в Община Хасково.

Парите са получавана основно по вече спряната държавна програма за безплатно саниране на жилища, с регенерация на отпадъци и т.н

През септември Елена Йончева разкри, че Община Хасково е изцяло подчинена на приятелско-роднинския кръг на областния координатор на ГЕРБ и на депутат от управляващата партия Делян Добрев. След като печели местните избори в Хасково през 2015 г., благодарение на ГЕРБ, 70-годишният кмет на града Добри Беливанов назначава на „сладки“ длъжности в общината куп роднини, съученици и близки на депутата Делян Добрев, с чийто баща е приятел от детинство. За кратко време общината е буквално овладяна от родата на Добрев.

Заместник-кмет на община Хасково става Милена Трендафилова – съученичка и бивш съдружник на Делян Добрев. Другият „зам“ е Евгени Консулов, който освен съученик и бивш съдружник, е и кумец на ГЕРБера. Партията се е погрижила да трудоустрои и неговата майка  – Лилия Консулова е общински съветник от ГЕРБ. Кумата на Делян Добрев Биляна Димитрова е назначена за секретар на община Хасково, а съпругът ѝ Георги Димитров – за председател на общинската избирателна комисия.

За председател на общинския съвет е избрана Таня Захариева, която през 2014 г. влезе с преференция в парламента от партия ГЕРБ, но след като се отказа, бе компенсирана с шефското място в „Булгартрансгаз“ – държавно дружество, на което Добрев бе принципал като министър в първото правителство на Бойко Борисов. Първата братовчедка на Добрев Росица Гаргова става директор на финансовата дирекция на община Хасково, а съпругът ѝ Даниел Гаргов е произведен в председател на комисията по бюджет и финанси в местния парламент. Очевиден конфликт на интереси. Двамата държат “ и ножа, и хляба” в общината, когато става дума за обществените поръчки.

Гаргов е акционер в повече от 40 фирми с много сериозен бизнес –  „Еко Традекс Груп“ АД, веригата чейндж бюра „Форуком“, пътностроителната „Европът 2005“ ООД и много други. „Еко Традекс Груп“ има договор с община Хасково за рекултивация на местното сметище на стойност от 3,336 милиона лева, а освен това самостоятелно или в консорциум е получила договори за саниране по „безплатната“ програма. „Европът 2005“ пък изгражда и ремонтира общински пътища в Хасковско.

 

Comments are closed.