Британското Външно изтри съобщение, че новичокът е на Русия

Борис Джонсън

 

Външното министерство на Великобритания изтри съобщение в „Туитър“, в което твърди, че използваният срещу Сергей и Юлия Скрипал химически агент новичок е „произведен в Русия“, пише „Гардиън“, цитиран от News.bg.

Тази сутрин руското посолството в Лондон публикува съобщение на „Форин офис“ от миналия месец, в което се казва, че лабораторията „Портън даун“ е установила, че използваният новичок е произведен в Русия.

Но вчера от лабораторията обявиха, че не са установили кой стои зад направата на бойното отровно вещество.

Ведомството поясни в социалната мрежа, че не е предало точно коментара на посланика на Великобритания в Русия по време на брифинг в Москва и следователно го трие. Във видео от брифинга става ясно, че посланикът Лари Бристоу твърди, че „няма съмнение, че новичокът е произведен в Русия от руската държава“.

„Форин офис“ също публикува съобщение на лабораторията, в което се казва, че са установили химическия агент, но се подчертава, че лабораторията няма отговорност да потвърди източника на веществото.

Преглед на изображението в TwitterПреглед на изображението в Twitter

Russian Embassy, UK

@RussianEmbassy

22 March: “Porton Down lab @dstlmod clearly established that the source of Salisbury toxic agent was Russia”
3 April: “ @dstlmod never had the task to establish the source of the toxic agent”

Междувременно руският лидер Владимир Путин заяви, че лондонската полиция е заявила, че се нуждае от най-малко 2 месеца, лабораторията потвърди, че не знае от коя държава е новичокът, но въпреки това продължава антируската кампания.

„Ние свикахме среща на ОЗХО, за да намерим истината“, поясни той.

В същото време лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания Джереми Корбин заяви, че външният министър Борис Джонсън е сгафил, след като коментарите му за „Портън даун“ не са подкрепени с доказателства.

„Борис Джонсън трябва да отговаря на сериозни въпроси. Той заяви пред германска телевизия, че този химически агент е произведен в Русия, „Портън даун“ го проучи и каза, че е новичок. Те не съобщиха къде е произведен, и ОЗХО провежда среща за продължаване на обсъжданията откъде идва агентът. „Форин офис“ след това излезе със съобщение в „Туитър“ в подкрепа на коментара на външния министър и след това го изтри, след като „Портън даун“ обяви, че не са установили източника“, обясни Корбин.

„Изглежда, че Борис Джонсън напълно е преувеличил информацията, която е получил и каза на света по категоричен начин какво смята, че се е случило. И това не е подкрепено от доказателствата, които той има от „Портън даун““, поясни той.

 

Comments are closed.