Боян Расате и Борис Цветков се хванаха за гушите в ефир заради Луков марш – крещяха си да млъкнат и подлудиха водещия

 

 

Доста грозен стана разговорът в студиото на предаването „Още от деня“ по БНТ между националиста Боян Расате и социалиста Борис Цветков. Поводът беше забраната на Луковия марш.

Расате се опита да защити тезата, че ген. Христо Луков не е фашист, че никога не е имал антисемитски изказвания и че е национален герой, който заслужава почит.

Представителят на БСП беше на точно противоположната позиция. „Абсолютно не приемаме по улиците на София да шества нетолерантност, ксенофобия, антисемитизъм“, заяви той.

Никой, обаче, не успя да изложи доводите си докрай, тъй като и двамата се прекъсваха грубо и дори водещият Емил Кошлуков не успяваше да вкара разговора в нормалния тон.

„От самото начало на предаването другарят до мен развива една теза, която аз не мога да оборя, защото непрекъснато бивам прекъсван“, възмути се Расате.

„Ген. Луков е убит във време, в което не е вземал държавни постове. Няма отношение към антисемтизма, няма речи по отношение на евреите…“, опита да обясни той.

„Как да няма? Вие сте го признали миналата година…“, прекъсна го социалистът.

„Може ли да млъкне или не може да млъкне?“, развика се Расате. „Ами като не може да млъкне, защо не го поканите само него да говори“, обърна се той към водещия.

„Извинявайте, но наистина трябва да дадем думата“, обясни Кошлуков на Цветков. „Ама той няма да ми прави фашистка пропаганда“, отвърна му гостът.

Докато Расате обясняваше, че на марша няма нацистки униформи и не участват хора с издадени заповед за арест, Цветков го контрира остро, че има кадри, които го показват. „Затова на тази база МВР и ДАНС излязоха със становище за забрана“, обясни Цветков надвиквайки се с националиста.

Comments are closed.